Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 9 november 2018

  NCC stämmer Örebro kommun

  Efter att Örebro kommun inte betalat för asfaltsarbeten som NCC utförde under 2017 och början av 2018 så svarar nu byggjätten med att stämma kommunen.

   Asfaltstvisten mellan NCC och Örebro uppmärksammades i början av året då kommunen vägrade att betala byggjätten.
  Asfaltstvisten mellan NCC och Örebro uppmärksammades i början av året då kommunen vägrade att betala byggjätten. FOTO: Mostphotos

  Kommunen och NCC har samarbetat med flera asfaltsarbeten under tio års tid men nu har ramavtalet mellan de båda hävts. Under 2017 har Örebro kommun gjort beläggningstjänster från NCC för 60 miljoner kronor utan att betala. Kommunen har även hållit inne betalningen på arbeten som gjorts i början av 2018.

  – De uteblivna betalningarna är ett väsentligt kontraktsbrott. Det är ytterst ovanligt att vi inte kommer överens med våra kunder om vad som ingår i uppdraget. Vi har försökt föra en konstruktiv dialog för att nå en samförståndslösning, men tyvärr står vi väldigt långt ifrån varandra. Nu får en domstol pröva ärendet, säger Johan Jansson, sektorchef Asfalt, NCC Industry Sverige.

  ”NCC har lagt asfalten fel”

  På Örebro kommun har man en annan uppfattning om tvisten och menar att NCC inte följt avtalet.

  – NCC har dels lagt asfalt på ett felaktigt sätt utifrån vad som anges i vårt avtal, dels använt en asfaltstyp som i olika avseenden är sämre än den vi har beställt och som vårt avtal säger att de ska använda. Eftersom det innebär att NCC fakturerat och därmed tagit betalt för något som de inte har utfört och levererat, har vi hållit inne med betalningar och krävt att NCC ska vidta åtgärder för att rätta till de allvarliga bristerna, säger Tommy Karlqvist, projektledare på Park och gata på Örebro kommun.

  Kommunen hänvisar även till prover tagna på flera genomförda asfalteringsarbeten som sedan analyserats på ett externt laboratorium. Enligt Tommy Karlqvist visar proverna på allvarliga brister i både utförandet av arbetet och kvalitén på asfalten som lagts.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen