Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 26 juni 2018

  Naturvårdsverket vill återkalla gruvtillståndet i Pajala

  Efter att produktionen stått still i flera år ska gruvan i Pajala i juli börja med sin produktion igen men nu kan gruvan få problem. Naturvårdsverket vill att mark- och miljödomstolen återkallar tillståndet för gruvan.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Fotograf Erland Segerstedt

  Den 18 juli planerar gruvbolaget Kaunis Iron att starta verksamheten i gruvan Kaunisvaara i Pajala men nu rapporterar flera lokala medier att gruvtillståndet kan återkallas.

  Naturvårdsverket menar att tillståndet för gruvan är otydligt och att gruvan kommer påverka miljön på ett otillåtet sätt. Nu ber myndigheten att mark- och miljödomstolen ska kolla närmare på tillståndet.

  ”Det blir en process nu i Mark- och miljödomstolen. Det är möjligt att det blir en förhandling, men det är domstolen som styr processen, säger Frida Rudsander, chef för Miljöskyddsenheten vid Naturvårdsverket”, till NSD.

  Nytt miljötillstånd

  Kaunis Iron har tidigare flaggat för att bolaget på sikt vill ansöka om ett nytt miljötillstånd.

  ”Det vi kan säga i nuläget är att vi är lite förvånade över att det kommer nu, åtta år efter att tillståndet beviljades. Därutöver kommer vi självklart att analysera innehållet och få återkomma med vidare besked”, säger platschefen på Kaunis Iron, Åsa Allan till P4 Norrbotten.

  LÄS OCKSÅ: Kaunisvaara-gruvan utanför Pajala öppnar igenLÄS OCKSÅ: Nästan omöjligt att hitta maskinförare

  Relaterade artiklar

  Till toppen