Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 3 september 2020

  På rätt kurs till yrkesbeviset

  Arbetsmarknaden för kompetenta maskinförare är god. En handfull naturbruksgymnasier erbjuder utbildning för de som vill lära sig köra entreprenadmaskiner.

   Naturbruksskolor kan vara ett alternativ för de som vill lära sig köra grävmaskin på heltid i framtiden.
  Naturbruksskolor kan vara ett alternativ för de som vill lära sig köra grävmaskin på heltid i framtiden. FOTO: Mostphotos

  Gamlebygymnasiet är en av naturbruksskolorna som erbjuder sina elever att gå en entreprenadutbildning på gymnasienivå. Under de tre åren på utbildningen tillbringas mycket tid med att lära sig köra hjullastare och grävmaskin.

  – Omkring 70 procent. En liten del av den tiden är i simulatorer, men det mesta är i riktiga maskiner, säger Daniel Kvist, lärare på skolan.

  Det går tio elever i varje årskull. Men när det är dags att köra delas klassen upp i två grupper för att det ska bli maximalt med tid i maskinerna.

  – Man kan lära sig lite av att stå och titta på, men det är mycket bättre att köra själv.

  Det som skiljer från lantbruksinriktningen är att entreprenadeleverna inte får någon djurutbildning utöver den som ingår i introduktionskursen. I stället läggs det mesta krutet på maskinutbildning.

  I princip alla får jobb

  På Ingelstadgymnasiet utanför Växjö bedrivs utbildningen sedan 2017 i samarbete med Maskinentreprenörerna.

  – Men vi har hållit på med entreprenadutbildning sedan 2008, säger Per-Ola Thörn, platsansvarig lärare på ME-skolan-Ingelstadgymnasiet.

  Hans bild är att i princip alla av de som gått färdigt programmet har fått jobb.

  – Ungefär hälften på anläggningssidan och hälften inom jordbruket.

  Efter tre år och godkänd examen från entreprenadprogrammet får alla en utbildningsbok från BYN (Byggbranschens yrkesnämnd) där det står att eleven har 1 900 timmars erfarenhet av att köra grävmaskin, grävlastare och hjullastare. Elever på bygg- och anläggningsprogrammets maskinlinje får dock 2 500 timmar i sin bok.

  – Där är det ännu mer körning, säger Per-Ola Thörn.

  Vretaskolan utanför Linköping har två entreprenadutbildningar, en riktad till lantbruket med 20 elever och en till trädgårdsnäringen med 10 elever. På båda linjerna får eleverna lära sig hantera lastmaskiner, traktorgrävare och grävmaskiner. Och det brukar inte vara svårt att få jobb sedan enligt Åsa Rytthammar, enhetschef på skolan:

  – Inte minst är det ett sug efter de som gått trädgårdsinriktningen, de kan både gräva och plantera. I regel så kan man antingen eller.

  Svårt att hitta rätt personal

  Arbetsmarknaden för kompetenta maskinförare är god. Trots att arbetslösheten stiger är det svårt att hitta rätt personal för många av landets entreprenörer. Det visar Maskinentreprenörernas konjunkturrapport för årets första sex månader.

  85 procent av företagen anser att det är svårt och 44 procent att det är mycket svårt att få tag på tillräckligt kompetenta förare. Motsvarande siffror för 2019 var dock ännu högre, 89 respektive 64 procent.

  ”En så stark bransch som maskinentreprenörernas borde locka fler att söka sig hit”, sa Maskinentreprenörernas vd Anders Robertsson i ett pressmeddelande i samband med att rapporten släpptes.

  Yrkesbevis

  Efter utbildningen får eleverna gå som lärlingar på arbetsplatsen. För att få det yrkesbevis som utfärdas av Byggbranschens yrkesnämnd som anläggningsförare krävs det från och med 1 januari 24 månaders praktik. Ett visst antal av dessa månader får man tillgodoräkna sig från gymnasieutbildningen.

  I nuläget är kravet 4 800 timmar.

  Alternativa vägar

  Blivande anläggningsförare kan välja tre utbildningsvägar att för att få sitt yrkesbevis: Genom att gå en gymnasieutbildning eller en vuxenutbildning hos en godkänd utbildningsgivare, eller genom att arbeta som företagslärling och samtidigt studera på distans.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen