Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 30 december 2018

  Fler myndigheter kritiserar gruvtillstånd

  Havs- och vattenmyndigheten ställer sig bakom Naturvårdsverkets krav på att miljötillståndet för den återstartade Kaunisvaaragruvan ska återkallas.

   Fler myndigheter kräver att tillståndet för Kaunisvaaragruvan återkallas.
  Fler myndigheter kräver att tillståndet för Kaunisvaaragruvan återkallas. FOTO: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

  Det framgår av myndighetens yttrande till mark- och miljödomstolen som i vår ska ta ställning till kravet, uppger P4 Norrbotten.

  – Vi tar inte ställning emot fortsatt gruvdrift på platsen, men det är ett bristfälligt tillstånd, det är gammalt och uppfyller inte dagens krav på moderna villkor, säger Ann Lundström, chef för enheten för miljöbalksprövning vid Havs- och vattenmyndigheten, till radion.

  Enligt henne saknas till exempel gränsvärden för utsläpp av olika ämnen till vattendrag i närheten.

  Hittills har ett femtontal yttranden kommit in till domstolen och flera instanser är kritiska, även om de inte vill återkalla tillståndet. Länsstyrelsen i Norrbotten skriver till exempel att man i allt väsentligt delar vad Naturvårdsverket har anfört. Även Sveriges geologiska undersökning (SGU) anser att det nuvarande tillståndet har brister.

  Gruvan i Kaunisvaara återstartades i somras och miljötillståndet ska prövas i domstol under våren. Kaunis iron AB, som driver gruvan, ska också under våren komma in med en ansökan om ett nytt utvidgat miljötillstånd.

  Relaterade artiklar

  Till toppen