Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 16 juli

  Mörkt andra kvartal spås för Volvo

  Att Volvos andra kvartal blir dystert råder inga tvivel om, enligt analytiker. Fokus i halvårsrapporten blir därför på ledtrådar från bolaget kring tempot och styrkan på återhämtningen.

  FOTO: HENRIK ISAKSSON/TT

  Det framgår av en rad analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

  Aktiekursen för Volvo B har återhämtat sig successivt under det andra kvartalet, delvis efter signaler om att orderläget förbättrats och en gradvis återstart av produktionen.

  ”Dessutom väntas efterfrågan på anläggningsmaskiner i Kina snabbt återhämta sig, drivet av infrastrukturinvesteringar. Trots det räknar vi med att vägen tillbaka till normalläge tar tid, speciellt givet den unga lastbilsflottan”, skriver Nordea i en analys.

  Risker finns också i form av kreditförluster, svag operationell utveckling för områdena Lastbilar och Bussar samt negativa valutaeffekter, påpekar banken.

  Går åt rätt håll

  Volvo självt har uppgett att situationen mot slutet av första kvartalet, med helt avstannad produktion och vissa dagar med negativt orderinflöde, har förbytts. Kundernas fordon används alltmer i många marknader, vilket är en viktig indikator, uppgav Volvos presschef Claes Eliasson för Nyhetsbyrån Direkt i början av juli.

  – Dessutom hade vi ordrar att effektuera när stoppet kom, och många kunder har väntat rätt länge på sina fordon nu, så trycket och takten i produktionen har också skruvats upp. Med det sagt råder det fortsatt stor osäkerhet om orderläget på längre sikt. Vår bedömning är att efterfrågenivåerna kommer ligga på betydande lägre nivåer framåt än innan coronapandemin, sade Claes Eliasson då.

  Avbokningarna ökade

  I det första kvartalet minskade orderingången i Volvos lastbilsverksamhet med 16 procent och i mars föll den 75 procent jämfört med februari. Investerare oroades också av beskeden att Volvo sedan i slutet av mars haft negativ orderingång i lastbilsverksamheten, då antalet avbokningar hade ökat. En trend som fortsatte även under april.

  Bolaget avstod också från att ge några marknadsprognoser för 2020 som en följd av det mycket turbulenta, osäkra läget.

  För det andra kvartalet räknar analytikerna med att Volvos nettoomsättning faller med drygt 40 procent till 70,7 miljarder kronor, enligt Infronts sammanställning av 19 analytikers estimat.

  Det justerade rörelseresultatet väntas hamna på -22 miljoner kronor medan det rapporterade rörelseresultatet spås bli -220 miljoner kronor, enligt Infront.

  Orderingången spås uppgå till 23 730 lastbilar under andra kvartalet, vilket är en halvering jämfört med motsvarande kvartal 2019.

  Volvos rapport väntas fredagen den 17 juli klockan 07.20. En rapportkonferens inleds klockan 9.00.

  Relaterade artiklar

  Till toppen