Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 28 januari

  MKP siktar ännu högre

  Eksjö.

  Stor vill bli större. MKP Sveriges vd Mattias Ringström räknar med att växa med tvåsiffriga tal ett antal år framåt. Och att lönsamheten ska stabilisera sig.

  MKP Sverige är landets största skogsentreprenörsföretag.

  – Det är vad man säger. I alla fall det största renodlade som bara sysslar med maskinell avverkning, säger företagets vd Mattias Ringström, som suttit på vd-stolen i knappt två år.

   MKP Sveriges vd Mattias Ringström räknar med att växa med tvåsiffriga tal ett antal år framåt.
  MKP Sveriges vd Mattias Ringström räknar med att växa med tvåsiffriga tal ett antal år framåt. FOTO: Mikael Marklund

  Under den tiden har omsättningen stadigt ökat.

  – Från 50 miljoner kronor till 60 miljoner kronor förra räkenskapsåret och det här året landar på runt 75 miljoner kronor, säger Mattias Ringström.

  Det finns ett uttalat tillväxtmål, omsättningen ska öka med ett tvåsiffrigt procenttal per år. Det finns ett vinstmål också, fast där håller Mattias Ringström korten ännu närmare kroppen. Men det kommer inte att handla om minusresultat, som det då och då varit tidigare.

  – Vi har ambitiösa mål för tillväxt och lönsamhet. Men vi gör det bästa resultatet i vår historia 2020. Och då ska man ta med pandemin i beräkningarna.

  Det är en utmaning att balansera expansiva planer med att även gå med vinst.

  – Men det är det vi måste göra, säger Mattias Ringström.

  Att vara stora gör det lättare att hålla uppe resultatet, menar han. Det ger en bättre position när det ska förhandlas och det gör det också lättare att vara flexibel. Samtidigt som en entreprenör som kör själv och kanske bara har en eller två anställda har en annan fördel:

  – Blir det en svacka har de i regel en annan verksamhet att falla tillbaka på.

  Men någon svacka befinner sig inte MKP Sverige i för tillfället.

  – Alla våra maskiner går på kontrakt nu. Så vi kör för fullt, säger Mattias Ringström.

   MKP Sveriges senaste tillskott är en JD 1910G som precis tagits i drift.
  MKP Sveriges senaste tillskott är en JD 1910G som precis tagits i drift. FOTO: Mikael Marklund

  De största kunderna är Sveaskog och Södra, men även Holmen, Vida och Svenska Kyrkan använder sig stadigt av bolagets tjänster. Privata kunder är sällsynta.

  – Det ska vara om vi redan är i närheten och kör. Då kan vi hjälpa dem. Men privata kunder är inget vi jagar. Och det är ju de stora bolagen som har den mesta skogen här.

  Totalt har MKP Sverige i dag 15 maskingrupper efter köpet av tre slutavverkningsgrupper av Reko Gallringsentreprenad AB.

  – Sedan har vi ett antal underentreprenörer också, mest på skotarsidan, där har vi fyra stycken som kör på heltid åt oss.

  Större palett

  I dag är bolaget verksamma i Småland och södra Östergötland.

  – Norrut är Östgötaslätten en naturlig gräns, där tar ju jordbruksmarken över. Så ska vi växa geografiskt blir det väster- och söderut i första hand, säger Mattias Ringström.

  Tillväxten kan också ske genom att bredda paletten. I dag är det maskintjänster för hela slanten för MKP Sveriges del. Men längre fram kan det även behövas personer som kan hantera röjsåg och planteringsrör i företaget.

  – På sikt tror jag att tjänsteutbudet måste växa. Det gäller inte bara oss utan även branschen i stort. Skogsägarna ska kunna anlita oss för hela kedjan; planering, plantering, röjning, gallring och slutavverkning. Vi, alltså MKP Sverige, är inte där nu men längre fram så kan det nog bli så.

  Inga sura miner

  MKP Sverige ägs av finländska bolaget Metsäkonepalvelu. Tillsammans har de cirka 170 anställda och ett hundratal maskiner. Koncernens omsättning ligger på cirka 300 miljoner kronor.

  Hur länge dröjer det innan ni är lika stora som moderbolaget?

  – Vi jobbar på det, vi jobbar på det, säger Mattias Ringström.

  Expansion sker i regel på någon annans bekostnad. Har ni mött mycket sura miner?

  – Inte några, vad jag märkt. Men jag försöker alltid hitta samarbeten, det är bästa vägen. Ena gången är det vi som behöver hjälp av en entreprenör. Nästa gång är det tvärtom. Sedan får man se vad det leder till.

  Mattias Ringström

  Ålder: 47 år.

  Bakgrund: Kommer från sågverksbranschen. Senast platschef på Ata Timber Moheda AB

  Uppväxt: På skogsgård utanför Växjö.

  Skogsinnehav: 50 hektar i Småland och 500 hektar i Jämtland

  Siffrorna för 2020 är ännu inte klara att presentera.

  MKP Sverige

  År Omsättning mkr Rörelseresultat mkr (EBIT) Antal anställda

  2020 75 ingen uppgift 40

  2019 51,8 1,1 36

  2018 49,6 -0,2 37

  2017 44,2 2,7 36

  2016 38,9 –1,6 32

  Källa: Mattias Ringström, Alla Bolag

  Mattias Ringström om:

  Jämställdheten i branschen:

  – Vi har inga tjejer som kör maskin. Men det beror på att det inte varit någon som sökt. Men jag anställer jättegärna om det finns någon kvalificerad. Vi diskriminerar ingen och en mix är alltid bäst.

  Branschens framtid:

  – Visst är det små marginaler. Men skogen är en basnäring och kommer alltid att finnas. Det går upp och ner, så har det alltid varit, men vi kommer alltid att behövas.

  Att rekrytera:

  – Det kostar mycket att ta in någon nyutbildad. Kanske skulle skolorna lägga till ett år där det bara ingår att köra. Då tror jag det skulle bli lättare att få jobb för de som kommer direkt från skolan. Men samtidigt har branschen ett ansvar att ta in nya, hur ska det annars bli i framtiden?

  Effekterna av Corona:

  – Från april fram till sommaren låg kunderna lite lågt på grund av pandemin när de inte visste vad som skulle hända. Men nu är det full fart igen. Personalen klarade sig bra till att börja med men nu har vi en ganska stor spridning i regionen. Vi har haft tre sjuka. Men alla med ganska lindriga symptom, vilket ändå är skönt.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen