Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 13 juli

  10,3 miljoner till transportprojekt - ska sänka växthusgasutsläppen

  Projektet startar i augusti och har fokus på vägtransporter och arbetsmaskiner inom anläggning/entreprenad och industri på Gotland.

   Projektet med att minska på utsläppen vid vägtransporter och arbetsmaskiner börjar i augusti.
  Projektet med att minska på utsläppen vid vägtransporter och arbetsmaskiner börjar i augusti. FOTO: Dan Boman

  För att nå det nationella målet att lyckas sänka sina växthusgasutsläpp från transporter med 70 procent till år 2030 så tillsätter nu Länsstyrelsen på Gotland 10,3 miljoner kronor för ett pilotprojekt som ska bidra till energieffektivisering och minskade växthusgasutsläpp. Om projektet är lyckat finns det chans att fler regioner i Sverige tar efter.

  Hållbara transporter

  Projektet kommer pågå i tre år med start i augusti i år och går under namnet Hållbara transporter. Fokus kommer ligga på vägtransporter och arbetsmaskiner. Projektet handlar främst om att informera både utförare och beställare av transporter. Tanken är att alla aktörer på Gotland ska samarbeta och jobba för en mer hållbar arbetspendling.

  ”Det är otroligt kul att vi har fått stöd för att genomföra det här projektet. Vägtransporter och arbetsmaskiner står för en betydande del av växthusgasutsläppen och i en förstudie som jag gjorde under vintern kom det fram att det finns stor potential för att minska dessa utsläpp på olika sätt. Nu när Gotland dessutom ska bli pilot för ett förnybart energisystem har vi ett gyllene tillfälle att testa olika lösningar och visa vägen för hållbara transporter”, säger Anna Sorby, projektledare på länsstyrelsen i ett uttalande.

  Får testa fossilfria maskiner

  Utöver det kommer även flera små- och medelstora företag på Gotland att få testa olika fossilfria maskiner och få konsulthjälp för att utveckla eller komma i gång med sitt arbete inom energiomställning och effektivisering.

  Finansieringen till projektet kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Gotland. Även Uppsala Universitet, Sveriges åkeriföretag, Gotland åkericentral och Tillväxt Gotland kommer hjälpa till med projektet.

  LÄS OCKSÅ: Stöd för byte till fossilfri arbetsmaskinLÄS OCKSÅ: Så ska Södras verksamhet bli fossilfri

  Läs mer om

  Till toppen