Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 18 augusti 2019

  Maskinleverantörer och försvaret inleder samarbete

  Lantmännen maskin, Swecon anläggningsmaskiner och Försvarsmakten inleder ett samarbete för att lösa kompetens- och personalförsörjningen för transportnäringen och försvaret.

   En av Försvarsmaktens anläggningsmaskiner, baserad på chassin från Stridsvagn 121.
  En av Försvarsmaktens anläggningsmaskiner, baserad på chassin från Stridsvagn 121. FOTO: Sergeant Niklas Ehlen/Combat Camera/Försvarsmakten

  Tanken med samarbetet är att tekniker från Försvarsmakten enkelt ska kunna sadla om när deras tjänstgöring är klar.

  Bristen på personal inom transportnäringen har varit en svår nöt att knäcka. Nu testar Försvarsmakten, Lantmännen maskin och Swecon anläggningsmaskiner ett nytt grepp genom att gå ihop för att attrahera, rekrytera och behålla kompetent personal.

  – I det här fallet vill vi båda åt tekniker för tunga fordon. På Försvarsmakten får man tekniska kunskaper och erfarenhet av att jobba med maskiner under utmanande omständigheter. Denna lärdom och de tekniska kunskaperna går att applicera sedan i vår bransch, säger Fred Stenudd, HR-konsult på Lantmännen.

  Rekrytera de som tjänstgör

  I och med samarbetet kommer Swecon och Lantmännen maskin bland annat även att kunna medverka vid Försvarsmaktens arbetsmarknadsdagar och kan då möta och rekrytera personer som i dag utbildas inom Försvarsmakten.

  – Då kan vi vara där och visa att vi är en bra arbetsgivare efter att de gjort sin tjänstgöring. Tanken är att utbildningen de får hos Försvarsmakten ska vara adekvat med en yrkesutbildning, säger Fred Stenudd.

  Deltid på försvaret

  Försvarsmakten ser stora fördelar med samarbetet som också kommer göra det lättare för anställda inom transportbranschen att ha deltidsengagemang inom Försvarsmakten, exempelvis som reservofficer eller som tidvis tjänstgörande soldat, sjöman eller gruppchef.

  Ytterligare en styrka med samarbetet är att företagen har samma geografiska spridning som Försvarsmakten.

  – Vi finns ju över hela Sverige, från Kiruna till Staffanstorp, och på samma sätt finns även försvarets förband över hela landet. Det betyder att vi kan erbjuda tjänster på flera håll över hela landet men också att vi finns nära de som tjänstgör och enkelt kan möta upp och knyta kontakter, säger Fred Stenudd.

  Enkelt att byta

  En del av det nya samarbetet är också att erfarenhet från den ena partens organisation ska vara en tydlig merit för personen. Tanken är också att det ska vara lätt för karriärväxling för de anställda inom Försvarsmakten. I nuläget rör sig samarbetet främst om tekniker av tunga fordon men förhoppning är att samarbetet i framtiden även kan omfatta andra yrkesgrupper inom företagen.

  – Vi vill verkligen att de som tjänstgör ska känna att deras tjänstgöring är väl spenderad tid och att den är likvärdig en yrkesutbildning, säger Fred Stenudd.

  Relaterade artiklar

  Till toppen