Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 26 juni 2017

  Maskinjättarna trappar upp kampen

  Fajten mellan Lantmännen Maskin och uppstickaren Swedish Agro eskalerar, vilket kan gynna kunderna.

   Claas lämnade Lantmännen 2016 och agenturen övertogs sedan av Swedish Agro.
  Claas lämnade Lantmännen 2016 och agenturen övertogs sedan av Swedish Agro. FOTO: Mostphotos

  Den tyska producenten av lantbruksmaskiner Claas lämnade Lantmännen hösten 2016. Lantmännen sålde främst Claas tröskor och ersatte förlusten med Fendts tröskor.

  Förändringen är en konsekvens av maskintillverkarnas strategi att ha generalagenter som fokuserar på ett märke. Lantmännen hävdar tvärt emot en ”multibrand-strategi” där företaget representerar flera märken.

  Tog hand om Claas

  Swedish Agro, dotterföretag till den danska giganten Danish Agro med en omsättning på motsvarande 46 miljarder kronor, tog hand om Claas-agenturen och satsar nu hårt för att etablera sig i Sverige.

  Lantmännen har svarat med att vägra släppa servicen på Claas och planerar att fortsätta även efter att serviceavtalet upphör med Claas i oktober 2018.

  – Det är mycket en hederssak. Kunder har köpt något av oss och vi kommer att fortsätta med den servicen, säger Jonas Arvidsson, vd på Lantmännen Maskin.

  Kräver jämnt flöde

  Lantmännen har 65 anläggningar som kräver ett jämnt flöde med serviceuppdrag för att gå runt. När Lantmännen förlorar serviceavtalet med Claas kommer man att tvingas köpa upp icke-originaldelar för Claas på den internationella marknaden.

  Samtidigt drar sig Lantmännen Maskin ur importverksamheten i Danmark och Norge. Därmed blir bolaget helsvenskt. Syftet bör vara att koncentrera krafterna och försvara hemmamarknaden.

  Den senaste striden mellan företagen utspelar sig i Kalmar där Lantmännen blir hemlös när Swedish Agro Machinery tar över Kalmar Lantmäns lokaler senare i år. Lantmännen har inte hittat några likvärdiga och bygger istället nya till en uppskattad kostnad på 20-25 miljoner kronor.

  Samtidigt har Claas i snabb takt byggt upp nio kompetenscentra i Sverige med huvudlager i skånska Skurup. Den anläggningen kommer att vara i drift sommaren 2018.

  Tänker gå längre

  Swedish Agro Machinery tar nu även över Samson-agenturen för gödseltunnor i november. Och företaget tänker gå längre än så. När ATL får tag på företagets vd Björn Pettersson på färjan mellan Sverige och Tyskland bekräftar han att det pågår förhandlingar för flera agenturer.

  – Det finns det. Men jag kan inte gå in på vilka i detta läget, säger han och fortsätter.

  – Vi vill bredda vårt utbud så att vi kan bli en totalleverantör till de svenska lantbrukarna.

  PREMIUM Så skiljer sig reservdelsprisernaLÄS MER Lantmännen maskin bygger nytt för 20 miljonerLÄS MER Lantmännens kupp mot Swedish AgroLÄS MER Traktormarknaden backar

  Kampen mellan Lantmännen och Swedish Agro

  2012

  Swedish Agro AB etableras i Sverige som dotterföretag till Danish Agro.

  2016

  Februari

  Swedish Agro AB tar över Kalmar Lantmän.

  Oktober

  Swedish Agro Machinery tar över som distributör för Claas i Sverige.

  December

  Lantmännen Maskin vägrar att släppa servicen på Claas trots att avtalet går ut i oktober 2018. Därmed konkurrerar Swedish Agro och Lantmännen om Claas-servicen i Sverige.

  2017

  Januari

  Swedish Agro kastar ut Lantmännen Maskin från lokalerna i Kalmar. Lantmännen hittar inte några lämpliga lokaler att hyra. Istället bygger man helt nya i Smedby utanför Kalmar. Bygget kostar uppskattningsvis 20-25 miljoner kronor.

  Mars

  Swedish Agro tar över det fulla marknadsansvaret för Claas från Lantmännen.

  Juni

  Lantmännen omorganiserar. Lantmännen Maskin blir en del i division Lantbruk.

  November

  Swedish Agro tar över Samson-agenturen.

  2018

  Juli

  Swedish Agros nya reservdelslager för Claas ska stå klart i Skurup.

  Oktober

  Lantmännens serviceavtal med Claas löper ut. Lantmännen fortsätter ändå att serva Claas.

  Relaterade artiklar

  Till toppen