Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 1 november 2018

  Många maskinförare väljer bort skogen

  Bättre arbetstider, inget skiftjobb och högre lön lockar när maskinförarna byter bort skogen mot bygg- och anläggningsbranschen.

   Många maskinförare väljer bort skogen till förmån för bygg- och anläggningsbranschen.
  Många maskinförare väljer bort skogen till förmån för bygg- och anläggningsbranschen. FOTO: Alf Linderheim / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

  Löneskillnaderna är stora för maskinförare inom de olika branscherna. Snittlönen för maskinförare inom lantbruket och skogsbruket ligger på 27 700 kronor i månaden medan maskinförare inom bygg- och anläggningssektorn tjänar 30 800 kronor i månaden. Skillnaderna gör det svårt för skogsbruket att rekrytera personal men det har också lett till att många maskinförare inom skogsbruket har bytt bransch.

  Arbetstiderna och lönerna lockar

  En av de som har bytt är Jonas Söderlund från Vittinge. Han jobbade i tre år i skogen och körde maskin men bytte för fem år sedan till bygg- och anläggningsbranschen och kör nu grävmaskin.

  – Största anledningen till att jag bytte var för att slippa att jobba skift men även för att det blev en högre lön, säger Jonas Söderlund.

  Enligt honom finns det även många inom skogsbranschen som gått liknande banor.

  – Det var en kille som jobbade med mig inom skogsbranschen som slutade ett år innan mig. Han var en av de som övertalade mig till att börja tänka på att byta bransch. Han pratade mycket om de bättre arbetstiderna och att slippa jobba i skift, säger Jonas Söderlund

  Hade du varit kvar i skogsbranschen om lönen varit bättre?

  – Ja, det tror jag. Det är den finaste arbetsplatsen man kan tänka sig. Sen att kunna sköta sig själv och slippa vara beroende av andra är stora plus för skogsbranschen, säger Jonas Söderlund.

   Dennis Eriksson från Östhammar gick skogsmaskinsutbildningen på Jälla och bara hälften av hans klasskompisar jobbar i dag kvar i skogen.
  Dennis Eriksson från Östhammar gick skogsmaskinsutbildningen på Jälla och bara hälften av hans klasskompisar jobbar i dag kvar i skogen. FOTO: Mostphotos/Privat

  ”Tjänar bättre nu”

  En annan maskinförare som bytte bransch var Dennis Eriksson från Östhammar. Han jobbade i skogsbranschen i två år innan han bytte bransch och har nu varit i bygg- och anläggningsbranschen i drygt ett år.

  – Främst bytte jag på grund av att jag träffade en tjej och pendlingen blev väldigt lång. Sen var det även arbetstiderna som jag inte gillade, säger Dennis Eriksson.

  Spelade lönen in i ditt beslut?

  – Ja det är klart den gör det. Jag tjänar betydligt bättre nu än vad jag gjorde innan så det bidrog ju såklart, säger Dennis Eriksson.

  Även han menar att det är många i skogsbranschen som går i tankarna på att byta bransch.

  – Det går att till exempel titta på min klass från skogsmaskinsutbildningen på Jälla skogsbruksgymnasium. Vi var ungefär 12 i klassen och runt hälften jobbar inte i skogen i dag, säger Dennis Eriksson.

  Skulle du kunna tänka dig att jobba med skogsbruket i framtiden om lönerna blir bättre?

  – I nuläget är svaret nej då jag flyttat lite för långt bort men kanske i framtiden, säger Dennis Eriksson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen