Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 17 december 2020

  Ny rapport: Risk att snösvängen stannar

  Snöröjning är det inte många som vill satsa på. Det visar en lägesrapport från Maskinentreprenörerna som precis har släppts.

   Upphandlingar kan ställa till det i snöröjningsbranschen, menar Hampe Mobärg som är rådgivare åt Maskinentreprenörerna.
  Upphandlingar kan ställa till det i snöröjningsbranschen, menar Hampe Mobärg som är rådgivare åt Maskinentreprenörerna. FOTO: Mostphotos

  Av det 80-tal entreprenadföretag som ingår i undersökningen tar drygt hälften, 53 procent, på sig snöröjningsuppdrag. Främst för att kunna hålla kvar duktig personal och av gammal vana. Över tre fjärdedelar uppger de två faktorerna som huvudskäl. Bara 7 procent säger att de gör det för att de har en rimlig förtjänst på dem.

  Många entreprenadföretag har svårt att hitta och behålla kompetent personal. Därför tar man på sig snöuppdrag som man i och för sig går back på men ändå ger en viss intäkt och jobb åt de anställda, menar Hampe Mobärg, tidigare vd för och numera senior rådgivare åt branschorganisationen Maskinentreprenörerna:

  – Det hade varit dyrare om de inte gjort det.

  Enligt Hampe Mobärg är många snöröjningsuppdrag för stora för att mindre aktörer ska kunna lämna anbud. Men flera av de större aktörerna behöver i sin tur underentreprenörer, kanske i flera led, för att klara jobbet.

  Det riskerar att göra jobbet onödigt dyrt för beställaren, som ofta är en offentlig verksamhet. Hampe Mobärg menar att exempelvis kommuner inte sällan lurar sig själva i processen: De vill ha få upphandlingar för att hålla nere hanteringskostnaderna, men det skulle ha blivit billigare avtal med färre, eller inga, mellanhänder hävdar han:

  – Alla aktörer ska ju tjäna något.

  Nya förutsättningar

  De allt varmare vintrarna ändrar också förutsättningarna för många entreprenörer, främst i Syd- och Mellansverige.

  – Nu pågår många andra jobb mycket längre, dels på grund av klimatförändringarna men också för att redskapen blivit bättre, säger Hampe Mobärg.

  Det ökar enligt honom också risken för att mindre seriösa företagare tar på sig snöröjningsuppdrag utan att ha kapacitet och satsar på att det inte ska bli någon plogning.

  – Något en kompetent upphandlare borde reagera på, då anbuden i dessa fall ligger så lågt att det inte finns en chans att man ska kunna följa några avtal, säger han.

  Kombinerat med den försämrade lönsamheten bidrar det till att allt färre maskinentreprenörer ens kommer att överväga att skicka in anbud på snöröjning i framtiden. Av samtliga företag som ingår i undersökningen svarar bara 51 procent ja på den frågan.

  Ökad lönsamhet

  Det kan dock leda till att lönsamheten ökar för de som ändå håller kvar vid snösvängen, menar Hampe Mobärg:

  – Då kanske de kan pressa upp priserna.

  Men mycket talar för att det kommer att bli brist på större företag i snöbranschen i framtiden.

  – Det är det redan i dag i vissa områden, säger Hampe Mobärg.

  För att vända på det är bättre upphandlare, inte minst i kommunerna, en viktig faktor menar han:

  – I dag är det många som sitter på de stolarna som skulle behöva komma ut i verkligheten och se hur det faktiskt fungerar.

  LÄS MER OM SNÖRÖJNING:För låg ersättning till snöröjare kan bli dyrtSnöröjare rasar mot låg jourersättningSnöröjningstvist slutar i domstol

  Maskinentreprenörernas vinterrapport 2020

  Panelen består av 88 företag med mer än fem anställda. Av svaren räknas en konfidensindikator, MEKO, fram. Den senaste visar ett svagt negativt stämningsläge i branschen som helhet just nu. Förväntningarna sex månader framåt ser också sämre ut än vanligt. Faktorer som påverkar är farhågor för en sämre konjunktur och en andra smittvåg.

  Efterfrågan på entreprenadtjänster har dock ökat med cirka 60 procent sedan mätstarten 2015.

  ATL TV från 2015: Kommunen valde traktor för snöröjningen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen