Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 5 februari 2018

  Målet föll på bevisfrågan

  "Hans berättelse var inte helt trovärdig men det var svårt att motbevisa." Det säger åklagaren i målet mot 36-åringen som "lånade" en hjullastare.

   En ny Volvo L180H, och i full skala och inte som modell som här, beräknas vara värd tre miljoner kronor. Arkivbild.
  En ny Volvo L180H, och i full skala och inte som modell som här, beräknas vara värd tre miljoner kronor. Arkivbild.

  I tingsrätten nekade 36-åringen helt till inblandning i stölden av hjullastaren och farmartanken. Han hade bara varit ute på nattlig promenad, fått känning av kärlkramp och krupit ihop under en gran för att vila sig.

  I hovrätten gjorde 36-åringen en kovändning. Nu berättade han om hur han den aktuella natten tillsammans med en annan person skulle tog hjullastaren för att stjäla diesel. Enligt 36-åringen skulle denne vara en anställd med tillgång till koder och nycklar.

  Hjullastaren skulle de bara låna för att kunna genomföra dieselstölden och sedan ställa tillbaka.

  Nya omständigheter

  Frustrerande läge tycker åklagaren:

  – När han valde att berätta hur han tagit befattning med hjullastaren så blev det ju helt nya omständigheter som presenterades för hovrätten och allt kom att handla om en bevisfråga, säger Anna Bergström, kammaråklagare i Luleå som väckte talan mot 36-åringen.

  Det gick helt enkelt inte att bevisa att 36-åringen, som skrämdes av ett vittne, sprang i väg från hjullastaren och senare hittades av en polispatrull i skogen, hade tillräckligt uppsåt att stjäla och sälja hjullastaren vidare.

  – Hans berättelse var inte helt trovärdig men det var svårt att motbevisa, anser Anna Bergström.

  Okänd kumpan

  Vem medkumpanen var är fortfarande okänt. Ingen har pekats ut. Det fanns övervakningsbilder från bergtäkten i Sunderbyn som visar hur grinden forceras och hur hjullastaren körs ut därifrån. Två personer syns på bilderna.

  – Det är omöjligt att se vem det är på bilderna, det här knappt man ens kan se om det är en man, säger Anna Bergström.

  Rimlig förklaring

  Hovrätten menade att mannens berättelse hur de kom över hjullastaren och farmartanken inte hade motbevisats. Tvärtom, sa hovrätten:

  – Hans berättelse framstår som rimlig mot bakgrund av den övriga utredningen i målet. Hans förklaring att endast dieseln i farmartanken skulle stjälas framstår dock inte som trolig.

  Tingsrätten dömd 36-åringen för bland annat för grov stöld av hjullastaren. Hovrätten ändrade till grovt olovlig förfogande och tio månaders fängelse.

  LÄS OCKSÅ: Nya tvättar från HusqvarnaPREMIUM: Skåne hårdast drabbat av växtskyddsstölderPREMIUM: Tog fast dieseltjuven – riskerar åtal

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen