Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 5 juni 2019

  Maj en besvikelse för Volvo

  Orderingången på tunga lastbilar i USA sjönk med 70 procent i maj 2019, jämfört med maj 2018, till 10 800 fordon. Jämfört med april i år var nedgången i maj 27 procent.

   Orderingången på tunga lastbilar i USA sjönk med 70 procent i maj 2019, jämfört med maj 2018.
  Orderingången på tunga lastbilar i USA sjönk med 70 procent i maj 2019, jämfört med maj 2018. FOTO: Mostphotos

  Det framgår av preliminär data från branschorganisationen ACT.

  En tilltygad fraktmarknad och fortsatt stor orderstock för tunga lastbilar i Class 8-kategorin gjorde att månadssiffran för maj var den lägsta sedan juli 2016, skriver ACT.

  ”I maj föll Class 8-order under snittet på 15 900 enheter som noterades för årets första kvartal och hittills i år har Class 8 nettoorder minskat med 64 procent jämfört med de första fem månaderna 2018”, skriver Kenny Vieth, VD och senior analytiker på ACT.

  Enligt de analytikerkommentarer som kommit ut var maj en besvikelse.

  ”Fortsatt svag nettoorderingång var i stort sett förväntad, men nedgången i maj sjönk sannolikt mer än vad de flesta hade räknat med”, kommenterar Wells Fargo i en analys.

  Jefferies analytiker noterar att orderstocken stödjer nästintill ett år av stabila produktionsnivåer för tunga lastbilar och skulle inte bli förvånad om order fortsatte vara begränsade tills senare under 2019.

  ”Investerares farhågor kring lägre ordertrend har hållit tillbaka värderingen av lastbilsaktier i över ett år, men det som är intressant, nu när nedgången sker, är att lastbilsaktier går bättre”, skriver Jefferies i en kommentar, enligt Bloomberg News.

  Relaterade artiklar

  Till toppen