Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 6 december 2018

  Macron backar från höjning av bränsleskatt

  Efter veckor av protester där fyra personer dödats och hundratals skadats backar nu Frankrikes regering från de föreslagna skattehöjningarna på drivmedel.

  FOTO: Michael Bunel

  Tidigare i veckan meddelade premiärministern Edouard Philippe att regeringen efter protesterna skulle skjuta upp höjningen av bränsleskatten i sex månader, något som bara retade upp demonstranterna. På onsdagskvällen backade dock regeringen helt och slopade helt de planerade skattehöjningarna.

  Protesterna inleddes i mitten av november efter att den franska regeringen meddelat beslut att höja skatterna på bensin och diesel men har sedan dess växt till att omfatta hela president Emmanuel Macrons politik, som många menar gynnar de rika och är för inriktad mot företagare. Bland annat regeringens slopande av förmögenhetsskatten har kritiserats hårt.

  Fyra döda

  Sedan protestvågen, initierad av de så kallade Gula västarna, startade den 17 november har hundratusentals personer tagit sig ut på gatorna både i Paris och i stora delar av Frankrike. Bränsledepåer och vägar har blockerats och förra helgen sattes hundratals bilar i brand och Triumfbågen i Paris vandaliserades. Sammanlagt fyra personer har avlidit, bland annat en kvinna i 80-årsåldern som träffats av en av polisens tårgasgranater.

  Prova Premium: Testa redan i dag – för bara 1 krona

  Gula västarna, som fått sitt namn efter de reflekterande säkerhetsvästar de har på sig, har även fått stöd av franska lantbrukare som slutit upp med traktorer vid vägblockaderna.

  FOTO: Ye Pingfan

  Många stöder protesterna

  Den franska högerpolitikern Marine Le Pen har ställt sig bakom demonstranterna medan regeringsföreträdare har manat till lugn. Det är trots regeringens besked på onsdagen om att slopa skattehöjningen osäkert om protestvågen nu kommer att upphöra. De Gula västarna har nya demonstrationer planerade för lördagen.

  I en opinionsmätning som nyhetsbyrån AFP rapporterar om stöder 72 procent av den franska befolkningen Gula västarna. Den siffran har varit stabil trots förra veckans våldsamma händelser.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen