Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 1 november 2018

  Stora löneskillnader för maskinförare oroar

  3 000 kronor lägre lön – så ser verkligheten ut för maskinförare som väljer lantbruk och skog i stället för anläggning. Samtidigt är det ett bristyrke och man skriker efter kompetent arbetskraft.

   Maskinförare inom lant- och skogsbruk har en snittlön på 27 700 kronor i månaden enligt siffror från SCB.
  Maskinförare inom lant- och skogsbruk har en snittlön på 27 700 kronor i månaden enligt siffror från SCB. FOTO: Mostphotos

  Det råder stor brist på maskinförare i Sverige och sektorn skriker efter kompetent arbetskraft. En stor utmaning har under åren vuxit fram för skogsbruket och lantbruket då allt fler maskinförare värvas till byggnadssektorn där lönerna är högre.

  – Vi har märkt att många inte söker vår utbildning då de vet att de kan få högre löner på anläggningssidan. Vi har inte råkat ut för att någon av våra förare har lämnat oss för de gula maskinerna, men samtidigt vet vi att det hänt andra, säger Tomas Kolmodin, produktionschef på Vallsta skogsmaskiner.

   Skogsbruket har det svårt att rekrytera folk men menar att de som vill jobba med skogen ofta söker sig dit.
  Skogsbruket har det svårt att rekrytera folk men menar att de som vill jobba med skogen ofta söker sig dit. FOTO: Mostphotos

  3 000 mer i månaden

  Enligt siffror från Statistiska centralbyrån får en maskinförare som jobbar med anläggning, asfalt/gator/väg, grävning, beläggning och renhållning drygt 3 000 kronor mer i månaden i jämförelse med maskinförare inom lantbruk och skogsbruk. I många fall skiljer sig också arbetsuppgifterna åt, men enligt SCB:s statistik är medellönen för en grävmaskinist inom skogen drygt 27 700 kronor i månaden medan medellönen för en grävmaskinist inom byggnadssektorn ligger på 30 800 kronor i månaden.

  – Det är en svår sits vi befinner oss i för alla vill ha maskinförare, men vi behöver även att de är riktigt duktiga på att köra. Våra maskiner är lite mer komplicerade och det krävs en bra förare för att vi ska kunna gå runt. Där kan det vara så att vi måste skjuta till pengar under en lärlingsperiod på ett helt annat sätt än vad bygg- och anläggningsbranschen måste. Vi är villiga att betala mer för en bra förare men sådana förare är en bristvara idag, säger Tomas Kolmodin.

   Lönerna stiger för maskinförarna inom bygg- och anläggningsbranschen. Siffror från Byggnads visar en snittlön på 30 339 kronor i månaden för andra kvartalet 2018.
  Lönerna stiger för maskinförarna inom bygg- och anläggningsbranschen. Siffror från Byggnads visar en snittlön på 30 339 kronor i månaden för andra kvartalet 2018. FOTO: Mostphotos

  Fler praktikanter

  I ett försök att locka fler unga att bli skogsmaskinister tar Vallsta skogsmaskiner in praktikanter från yrkesutbildningar och har anställt flera från skogsbruksskolan.

  – Vi har anställt flera nyexaminerade och vi tror ändå att de som vill jobba med skog söker sig till vår bransch. Är man bara ute efter pengar väljer man anläggning, men genuina skogsmänniskor väljer skogen, säger Tomas Kolmodin.

  Relaterade artiklar

  Till toppen