Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 16 augusti

  Spana in Liebherrs första telelastare

  Lyfter nästan fem meter och har automatiskt stabilitetssystem. Ny storgrävare från Doosan. Det är två av veckans entreprenadnyheter.

   Liebherrs teleskopiska hjullastare L 509 Tele.
  Liebherrs teleskopiska hjullastare L 509 Tele. FOTO: Liebherr

  Liebherrs första teleskoplastare

  Nu ska Liebherr satsa på teleskopiska hjullastare. Först ut är L 509 Tele som i botten är hjullastaren Speeder L 509 som utrustats med ett teleskopiskt lyftaggregat som når 4,8 meter. Maskinen har som standard ett överbelastningsskydd och när systemet indikerar att det börjar vara risk för instabilitet stryps hydraulflödet för att till slut stoppas totalt. Lastaren har också det leverantören kallar stereostyrning, det vill säga att den går styra både med midja och bakhjul.

  Ny 80-tons grävare från Doosan

   Doosans nya DX800LC-7.
  Doosans nya DX800LC-7. FOTO: Doosan

  Doosans nya DX800LC-7 har en ny och rymligare hytt med bland annat en 360 graders kamera och en förbättrad touchscreen. Motorn är en Steg 5-klassad Perkinsdiesel på 548 hästkrafter som tillsammans med förbättrat hydraulik pressat ner bränsleförbrukningen enligt leverantören. Grävaren har också utrustats med LED-ramper som förbättrat sikten i mörkret med upp till 75 procent. Den första maskinen i Europa har köpts av en kund i Finland.

  Ny 16-tonnare från Komatsu

   Komatsu PW158-11.
  Komatsu PW158-11. FOTO: Komatsu

  Komatsu PW158-11 väger mellan 15 och 18 ton beroende på utrustning och drivs av en steg 4-diesel på 121 hästkrafter. Tillverkaren har jobbat på att få ner bränsleförbrukningen bland annat genom automatisk avstängning av motorn efter en viss tid på tomgång, nya kylfläktar och förbättrade hydraulpumpar.

  Ingen truckshow i Skåne i år

   Lastbilsmässan på Ljungbyhed 2020 inställd.
  Lastbilsmässan på Ljungbyhed 2020 inställd. FOTO: Mikael Marklund

  Det blir ingen stor lastbilsmässa på Ljungbyhed i år. Coronapandemin har satt käppar i hjulet. Över 600 bilar var anmälda och ett 80-tal företag hade räknat med att visa upp sig där. Arrangörerna har nu siktet inställt på den 3-4 september nästa år i stället. Här kan du uppleva 2019 års evenemang.

  Ny tillverkare av Ilsbos buskröjare

   Tokvam A/S har tagit över produktionsrättigheterna av Ilsbos buskröjare.
  Tokvam A/S har tagit över produktionsrättigheterna av Ilsbos buskröjare. FOTO: Ilsbo

  Norska familjeföretaget Tokvam A/S har tagit över produktionsrättigheterna av Ilsbos buskröjare, skriver Entreprenadaktuellt. Anledningen är främst svårigheter att få komponenter under den pågående Coronapandemin. Nu tror Ilsbos vd Leif Andersson på en bättre framtid för buskröjaren.

  – De har lite bredare kontaktnät i andra länder och kan nog utveckla och stärka affären i större utsträckning än vi haft möjligheter till. De står ekonomiskt stadigt medan vi har haft tre dåliga år innan pandemin slog till, säger han till Entreprenadaktuellt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen