Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 31 oktober 2018

  Flera kommuners budget för snöröjning har redan spruckit

  Kostnaderna för snöröjning slog hårt mot flera kommuner under förra vintern. Redan nu pratar flera kommuner om att deras budget är knäckt.

   I Sundsvall räknar man med att spendera 86 miljoner kronor på snöröjning. Det är 45 miljoner minus från budgeten.
  I Sundsvall räknar man med att spendera 86 miljoner kronor på snöröjning. Det är 45 miljoner minus från budgeten. FOTO: Mostphotos

  Det var en hård vinter för stora delar av Sverige förra året vilket bidrog till extra snöröjning. Kommuners budget för snöröjning är satt årsvis från januari till december. Ofta är den också satt under en flerårsperiod och vissa år blir pengar över medan det andra år går åt mer.

  I Tomelilla kommun i Skåne hade man förra året stora problem med snöröjningen och budgeten sprack.

  – Budgeten är satt som ett medeltal över de fem senaste åren, vissa år blir det ingen snö alls och då blir det pengar över. Men i år är det ett år då det kommer att kosta mer än vad som är budgeterat, sa Jörgen Prahl, samhällsbyggnadschef i Tomelilla kommun till Sveriges Radio, P4 Kristianstad i vintras.

  55 miljoner back

  ATL har tidigare rapporterat om Sundsvalls kommun som i sin delårsrapport redovisade att kommunen gick minus 55 miljoner i stället för budgeterade 88 miljoners överskott. Sundsvall menade att en av de största anledningarna till minusresultatet var snöröjningen.

  – Snöröjningen för 2018 blev väldigt dyr. Vår budget varje år är 41 miljoner kronor för snöröjning och i år räknar vi med att vi kommer gå 45 miljoner kronor minus, säger Göran Gustavsson, Vägområdeschef för Sundsvalls kommun.

  Hur ser det ut för 2019?

  – Det är omöjligt att svara på, men vi har ju klarat oss på 41 miljoner kronor förut. Allt beror på vädret.

  Budget spräckt i Värmland

  Även i Värmland har snöröjningen ställt till med problem. Inför de två sista månaderna 2018 har flera kommuners budgetar överskridits. P4 Värmland har pratat med tretton av länets sexton kommuner och samtliga svarar att de inte kommer att kunna hålla sina lagda budgetar. Till exempel Karlstads kommun beräknar att budgeten kommer att spricka med fyra till fem miljoner kronor.

  – Vi har redan nu spenderat hela vår budget på 28,7 miljoner kronor, säger Stefan Björkman, chef på gatukontoret i Karlstad till P4 Värmland.

  Hänger på sista månaderna

  Även i Jönköping riskerar man att gå över budget. Kommunen slår ihop posterna för snöröjning och halkbekämpning under rubriken vinterväghållning i budgeten, och har lagt en prognos för kostnaderna för resten av året.

  ”Om det skulle krävas vinterväghållning under en längre tid kommer resultatet att avvika negativt mot budget”, skriver Therése Evertdotter Staaf på Jönköpings kommun i ett mejl till ATL.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen