Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 16 oktober 2019

  Kommuner stoppade timmerbilsutbildning

  Branschen bad Ryssbyskolan att starta en utbildning för timmerbilschaufförer. Men nu har två kommuner satt stopp för planerna. I alla fall temporärt.

  Behovet av timmerbilsförare är akut. Därför bad två sågverksbolag, en åkeriförening och en sågverksförening Ryssbyskolan att ta fram en utbildning. Så skolan började planera för en treårig gymnasieutbildning med 12 elever i varje kull. Tanken var att första kursen skulle starta höstterminen 2020.

   Ryssbyskolan vill starta en utbildning för timmerbilschaufförer. Men två kommuner har bromsat planerna.
  Ryssbyskolan vill starta en utbildning för timmerbilschaufförer. Men två kommuner har bromsat planerna. FOTO: Mostphotos

  Men när Ljungby och Värnamo kommuner uttryckt oro gjorde Skolinspektionen tummen ner. Något som Ryssbyskolans vd och skolchef Cristina Haraldsson inte förstår.

  – Det var sex kommuner som tyckte att det är positivt. Växjö, Halmstad och Hylte bland andra. Det finns chaufförsutbildningar i både Ljungby och Värnamo och de är rädda för att vi skulle konkurrera om elevunderlaget. Men så är det inte.

  För det första så är Ryssbyskolans planerade utbildning helt inriktad på att utbilda timmerbilsförare. Eleverna får ta motorsågskort och pröva att köra skotare bland annat.

  Anledning till att Värnamo kommun sa nej vara att de var oroliga för att kommunen skulle behöva lägga ner sin utbildning, enligt Magnus Flink, verksamhetschef på Värnamo kommun. Där har man precis investerat en halv miljon i en körgård.

  – De senaste åren har det också varit svårt med rekryteringen, så vi ser det här som en kommunal angelägenhet, säger han och fortsätter:

  – Och även om Ryssbyskolan har en speciell touch på sin utbildning vet ingen var chaufförerna tar vägen sedan.

   Någon oro för att Ryssbyskolan ska ta elever från andra transportutbildningar i närheten är inte befogad menar skolans VD Cristina Haraldsson: – Vi skulle vara ett komplement, inte en konkurrent. Har man inte ett stort skogligt intresse söker man inte vår kurs.
  Någon oro för att Ryssbyskolan ska ta elever från andra transportutbildningar i närheten är inte befogad menar skolans VD Cristina Haraldsson: – Vi skulle vara ett komplement, inte en konkurrent. Har man inte ett stort skogligt intresse söker man inte vår kurs. FOTO: Privat

  – En inriktning få, om ens några skolor har. Och definitivt inte i Ljungby eller Värnamo. Så där skulle vi vara ett komplement, inte en konkurrent. Har man inte ett stort skogligt intresse söker man inte vår kurs, säger Cristina Haraldsson.

  För det andra påpekar hon att skolan har ett riksintag. Det kommer elever från hela landet och vissa kommer att stanna i länet efter de gått färdigt utbildningen. Vilket gör att regionen gynnas om utbildningen blir av.

  Nu är Skolinspektionens beslut överklagat till Förvaltningsrätten.

  Vad händer om det blir nej där?

  – Det vet jag inte. Det får vi ta ställning till då, det beror bland annat på motiveringen.

  Ökande behov

  Johan Nordenström, regional projektledare på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, bekräftar det stora behovet av timmerbilschaufförer.

  – Branschen skriker efter folk, så är det. Det finns åkare som tvingats sälja sina bilar då de inte hittat chaufförer.

  Det går inte att ta vem som helst med ett nytaget lastbilskort och sätta i en timmerbil heller betonar han.

  – Det kan kosta upp till en halv miljon för företagen att lära upp någon som inte fått rätt utbildning.

  Behovet av timmerbilschaufförer kommer att fortsätta öka i framtiden, enligt Johan Nordenström:

  – Trenden har varit tydlig sedan 2007. Branschen som helhet behöver mer folk och det gäller även timmersidan.

  Ryssbygymnasiet

  Skolan är en fristående gymnasieskola med riksintag belägen mellan Alvesta och Ljungby i södra Småland. Den ägs av Region Kronoberg, VIDA AB samt Rottne Industri AB. Där finns två program. Naturbruksprogrammet Skog med inriktningarna Naturvetenskap, Natur och äventyr, Jakt och viltvård samt Skogsbruk. Det andra programmet är Restaurang- och livsmedelsprogrammet Kök och servering med inriktningar mot Servering och Kock.

  Ryssbygymnasiet funnits sedan 1960-talet och äger strax över 600 hektar mark ”med en stor möjlighet att just utöva timmerlastbilsutbildning på skolans skogsvägar och egna mark” enligt Cristina Haraldsson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen