Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 19 augusti 2020

  Komatsu om skotartappet

  Framgångar i fjol är en stor orsak till tappet i år. Det menar Annelie Persson, pressansvarig på bolaget.

   Nio stycken Komatsu 895 inregistrerades under årets första sex månader. Totalt blev det 37 stycken skotare för Komatsu som i och med det ligger trea på skotartoppen i år efter att ha varit det vinnande märket 2019.
  Nio stycken Komatsu 895 inregistrerades under årets första sex månader. Totalt blev det 37 stycken skotare för Komatsu som i och med det ligger trea på skotartoppen i år efter att ha varit det vinnande märket 2019. FOTO: Komatsu

  2019 var ett bra skotarår för Komatsu med 124 nyregistreringar. I år har det gått sämre med bara 37 stycken nyregistreringar första halvåret. Delvis en fråga om timing, anser Annelie Persson, pressansvarig på bolaget.

  – Vi har en bra orderstock, men vi har lite släpande leveranser vilket avspeglar sig på våra marknadsandelar.

  Pandemin påverkar

  Förra höstens stora efterfrågan från andra marknader påverkar också då leveranstiderna blivit längre, menar hon. Samt pandemiutbrottet.

  – Såklart finns det en påverkan av det produktionsstopp vi hade på vår montering, samt de restriktioner vi införde som följd av covid-19.

  Hoppas på fabriken

  Den nya fabriken som är klar 2021 förändrar mycket:

  – Då säkerställs att vi har en högre kapacitet. Förutom det jobbar vi hela tiden med förbättringar och uppdateringar av våra produkter och tjänster.

  Första halvåret ifjol inregistrerades det enligt Skogsforums siffror 55 Komatsuskotare, samma siffra för i år är 37 stycken. Motsvarande siffror för John Deere var 51 skotare 2019 och 73 i år. För Ponsse blev det 25 skotare 2019 och 38 i år.

  Varför har andra märken klarat sig bättre?

  – Vi har nog samtliga råkat ut för situationer genom åren där en stark orderingång på vissa marknader påverkar ledtiden för maskinleveranser och därigenom även tillfälligt marknadsandelar på andra marknader.

  Vad tror ni om helåret?

  – Vi tror definitivt på en återhämtning. Men under rådande pandemi är det svårt att uttala sig.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen