Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 10 februari

  Han kom direkt in i hetluften

  Örebro.

  Det blev ingen mjukstart som ordförande för Skogsentreprenörerna. Men Kolbjörn Kindströmer klagar inte.

  – Jag är en föreningsmänniska som inte kan låta bli att engagera mig.

   Förutom ordförandeuppdraget i Skogsentreprenörerna har Kolbjörn KIndströmer också förtroendeuppdrag i Mellanskog och LRF. ”Jag kan inte låta bli att engagera mig”, säger han.
  Förutom ordförandeuppdraget i Skogsentreprenörerna har Kolbjörn KIndströmer också förtroendeuppdrag i Mellanskog och LRF. ”Jag kan inte låta bli att engagera mig”, säger han. FOTO: Mikael Marklund

  I början av november 2019 tog Kolbjörn Kindströmer över som ordförande för föreningen Skogsentreprenörerna med knappt 700 medlemmar.

  En månad senare kom domen efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014, där entreprenören som markberedde i området dömdes att betala 2,5 miljoner kronor för grov allmänfarlig vårdslöshet.

  Sugen på mer entreprenadnyheter i ditt Facebookflöde? Klicka här för att gå med i ATL-Entreprenad!

  Nu har entreprenören och åklagaren överklagat tingsrättens beslut. Entreprenören vill bli friad och kammaråklagare Christer Sammens vill att Stora Ensos ansvar ska prövas.

  Bolaget tog inte ansvar

  Kolbjörn Kindströmer välkomnar beslutet att överklaga till hovrätten:

  – Skogsbolaget som anlitat entreprenören borde ha ställt sig upp i rätten och sagt att det inte bara var entreprenörens ansvar, att de också hade en del i det.

  Domen måste ses som något behandlar situationen 2014, inte i dag. Detta var innan branschen samlats i överenskommelsen AG Brand, menar Kolbjörn Kindströmer:

  – Med dagens regler och lokala samråd hade brandrisken troligtvis bedömts annorlunda, och det skulle inte ha börjat brinna. Utifrån att tingsrätten gjorde sin bedömning på det som gällde då, inte nu, bör domen heller inte bli något prejudikat.

  Myndighetsfasoner

  Nu pågår dessutom en revidering av de allmänna bestämmelserna för skogsentreprenad, avtalsvillkoren som ligger till grund för entreprenörens och uppdragsgivarens överenskommelser. Ett förtydligande kring ansvaret vid brand ska in.

  – Vår linje är att beslutet om att köra eller inte måste tas i en samrådsgrupp lokalt, det krävs för en korrekt och professionell bedömning. Samtidigt blir det snudd på myndighetsfasoner om det bara är bolagen som ska styra när och var vi ska köra.

   Bättre lönsamhet ger också mer jämställdhet, menar Kolbjörn Kindströmer. Många maskinförare tar enligt honom inte ut den föräldraledighet de är berättigade till för att de vet att maskinägaren inte har råd med ett längre stillestånd.
  Bättre lönsamhet ger också mer jämställdhet, menar Kolbjörn Kindströmer. Många maskinförare tar enligt honom inte ut den föräldraledighet de är berättigade till för att de vet att maskinägaren inte har råd med ett längre stillestånd. FOTO: Mikael Marklund

  I december kom också Trafikverkets besked om att det från årsskiftet kostar att få tillstånd för att lägga upp virke vid allmän väg. Men börjar de ta betalt går det också höja kraven på myndigheten, menar Kolbjörn Kindströmer. För att höja trafiksäkerheten kunde det till exempel vara bra med temporärt sänkt hastighet förbi avlägget.

  – Men sedan är det svårt att göra allt rätt hela vägen. Att virket ska ligga minst 3 meter in och vara jämndraget upp till 1,5 meter på hela avlägget. Det går alltid att hitta något fel.

  Men det är inte bara Trafikverkets krav som ska följas. Även transportörerna har åsikter om hur och var avläggen ska placeras.

  – Kommer de för långt in kommer inte åkarna åt virket. Sedan är frågan vems ansvaret är om det händer en olycka. Om vi har gjort allt enligt alla regler, är det markägarens ansvar då? Eller Trafikverkets?

  Under den gångna hösten har också frågan om hur utbredd sexismen i branschen är fått nytt liv.

  – Den är inte okej. Det är fel, punkt slut. Jag är alltid tydlig och säger till när jag möter den typen av attityd.

  Men det har också hänt mycket positivt på den fronten, menar Kolbjörn Kindströmer:

  – Det är bara att gå tillbaka 20 år och jämföra med hur det ser ut nu. Det går åt rätt håll och det fortsätter att göra det. Så allt är inte åt pepparn.

  Ett sätt att öka jämställdheten är att öka lönsamheten, menar Kolbjörn Kindströmer. Enligt honom är det för många nyblivna pappor som inte utnyttjar sin möjlighet att ta ut föräldraledighet. Orsaken är att de vet vad det innebär för entreprenören om en maskin måste stå stilla en längre period.

  – Det här är en fråga som vi har uppe både i distrikten och i styrelsen. Den är absolut viktig, men sedan är det också frågan om vi kan springa på alla puckar.

  Medlemsnytta

  Dygnet har ett begränsat antal timmar, även för Skogsentreprenörernas ordförande och resten av organisationen.

  – Det finns hur mycket som helst att jobba med, och för oss handlar det om att hitta det som ger mest medlemsnytta. Finns det andra organisationer som jobbar med en fråga i samma riktning, är det kanske bättre att lägga fokus på annat viktigt där ingen för vår talan.

  – Jag har alltid varit en sådan som engagerar mig, och förutom Skogsentreprenörerna där jag tidigare var vice ordförande är jag även aktiv i Mellanskog.

  Uppskjutna uppdrag

  Dessutom ska den egna verksamheten skötas. Bolaget har två markberedare och en avverkningsgrupp. Den blöta hösten och varma vintern har inneburit att en del avverkningsuppdrag fått skjutas upp, för att inte köra sönder skog och mark i onödan.

  – Blöta vintrar fördyrar avverkningarna och kostar skogsbruket pengar, men det är naturens spelregler som gäller.

  Men samtidigt har markberedarna fått en längre säsong.

  – För vår del har det jämnat ut sig. Så är det verkligen inte för alla.

  Ordförandeuppdraget tar ungefär en halvtid. Men Kolbjörn Kindströmer är inte orolig för att det ska gå ut över den egna rörelsen.

  – Min son och min bror har tagit över mycket. Sedan har sonhustrun gått in och tagit över bokföringen, så det går galant.

  Kolbjörn Kindströmer

  Ålder: 59 år.

  Bostadort: Nora.

  Aktuell för: Skogsentreprenörernas ordförande sedan november 2019.

  Kolbjörn Kindströmer om:

  Skogsentreprenörernas nästa stora frågor:

  – Att säkerställa att maskindata ägs av entreprenören. Ett sammanslaget system för virkesmätning – i stället för flera gånger som nu.

  Teknikutvecklingen i branschen:

  – Teknikutvecklingen måste fortsätta, och sannolikt kommer den leda till saker som vi inte har en aning om i dag. Sedan tror jag inte att det kommer att börja rulla förarlösa fordon i skogen i morgon.

  Att avverka hos privata skogsägare:

  – Vi måste ha respekt för att det kanske är den största enskilda affär de gör i sitt liv. Att plocka ner farfar eller morfars skog. Och det är inte bara pengar utan även mycket känslor inblandade. Vi får inte ha för bråttom då.

  Relaterade artiklar

  Till toppen