Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 20 januari

  Ulriks Entreprenad hoppas på att fortsätta växa

  Hårt arbete och engagemang. Så förklarar Ulrik Henriksson sina framgångar. Men Billerud Korsnäs bygge av kartongfabriken på Gruvön har också spelat in.

   – Vi måste ta ut vettiga priser för att underhålla maskinparken och avlöna våra anställda. Därför säger Ulrik Henriksson nej till att gå ner i pris för att få uppdrag.
  – Vi måste ta ut vettiga priser för att underhålla maskinparken och avlöna våra anställda. Därför säger Ulrik Henriksson nej till att gå ner i pris för att få uppdrag. FOTO: Karina Johansson, Nya Wermlands-Tidningen

  Mellan 2016 och 2017 ökade bolaget Ulriks Entreprenad i Sunne sin omsättning med 250 procent. Mellan 2017 och 2018 med nästan 150 procent.

  – Man får inte vara rädd för att hoppa in och offra mycket tid, säger Ulrik Henriksson.

  Men det gäller att ha kunder också. Helst stora och långsiktiga för att ha en sådan utveckling på sitt entreprenadföretag.

  – Det blev en liten byggboom när Billerud byggde sin kartongfabrik på Gruvön. Men vi har uppdrag från Markaryd till Lindesberg. Flera maskiner går på Västlänken och motorvägsbygget utanför Arboga.

  – Sedan har vi jobbat mycket med att gräva fiber också.

  Under högsäsong har företaget i dag ett 40-tal anställda. Maskinparken består av ett 20-tal grävmaskiner, 16 dumprar, sju lastmaskiner, och två bandschaktare.

  – Och i höstas köpte vi en trailer för att klara våra maskintransporter också.

   Ulrik Henriksson har entreprenadmaskiner sedan slutet på 1990-talet. Nu omsätter hans företag 60 miljoner kronor. Och förhoppningen är att det ska fortsätta växa.
  Ulrik Henriksson har entreprenadmaskiner sedan slutet på 1990-talet. Nu omsätter hans företag 60 miljoner kronor. Och förhoppningen är att det ska fortsätta växa. FOTO: Karina Johansson, Nya Wermlands-Tidningen

  Började med en grävare

  Han startade eget 2011 efter att ha kört grävare på sin brors företag sedan slutet på 1990-talet.

  – Då köpte jag en grävare. Efter ett tag en dumper och en grävare till. Sedan har det rullat på.

  – Att det skulle bli så här stort hade jag inte räknat med. Men vi har skött oss bra. Vi har haft många typer av jobb och det har gett resultat.

  Och företaget kommer att fortsätta växa, tror Ulrik Henriksson.

  – Det är målet i alla fall.

  Du är inte orolig för en konjunkturavmattning?

  – Inte speciellt. Snarast är den en fördel för oss. Minskar konkurrensen om jobben blir det lättare för oss att hitta chaufförer.

  Kan du tänka dig att gå ner i pris för att få ett uppdrag?

  – Är det ett jobb på hemmaplan så kanske jag kan gå ner lite. Är det längre bort så blir det nej tack i så fall. Vi måste ta ut vettiga priser för att underhålla maskinparken och avlöna våra anställda.

  ”Inte extrema”

  Företaget har lyckats hålla uppe priserna hittills i alla fall. Marginalen båda 2017 och 2018 låg på 15 procent.

  – De är inte extrema men mycket bättre om man jämför med de som har skogsmaskiner.

  I höstas skaffade sig firman större lokaler med eget kontor och verkstad. På kontoret sitter Ulrik Henriksson samt en arbetsledare och en administratör. I verkstaden huserar företagets mekaniker. Övriga anställda finns i sina maskiner, flera av dem på betydlig distans från Sunne.

  – Omkring halva firman är ute på långväga jobb. Så har det alltid varit. Alla våra anställda får vara beredda på att ligga ute men vi brukar byta så att man får köra hemmavid också.

  Företaget köper i dagsläget sju till åtta maskiner per år, främst Volvo och Cat. Inköpskontot ligger på mellan 10 och 15 miljoner kronor. Och det behöver inte vara nya maskiner.

  – Vi köper begagnade maskiner också om behovet finns och skicket är bra.

  Ulriks Entreprenad AB

  Resultat mkr, år 2018 (2017) 2016

  Nettoomsättning 60,4 (40,9) 16,1

  Rörelseresultat mkr EBITDA 15,4 (9,9) 2,9

  Anställda 22 (18) 15

  Vinstmarginal (%) 15 (15,4) 3,6

  Källa: Alla bolag

  Relaterade artiklar

  Till toppen