Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 4 oktober 2020

  Ingen inmätning med okrönta bankar

  Timmerbilar som inte har sina bankar uppmätta och märkta kommer Biometria att vägra mäta in lasten på efter sista januari nästa år.

   Är inte bankarna på ekipaget mätta och märkta blir det inte möjligt att lossa där Biometria sköter inmätningen.
  Är inte bankarna på ekipaget mätta och märkta blir det inte möjligt att lossa där Biometria sköter inmätningen. FOTO: Mostphotos

  Senast den 31 januari 2021 måste alla fordon som mäter in virke via Biometrias bildmätriggar ha krönta bankar.

  Anledningen är att det i dag är svårt att ha koll på bankbredden på fordonen. Det finns ett register som är kopplat till transportören, men inte till fordonet. Vilket ställer till det för Biometria.

  Därför införs nu nya regler som innebär att alla bilar som vill lossa där Biometria sköter inmätningen med bilder, måste ha sina bankar både uppmäta och märkta. Annars kommer det inte att bli någon mätning.

  Gratis för åkarna

  Biometria har 17 mätplatser, från Piteå i norr till Mörrum i söder, där åkarna kan få sina bankar krönta. Och bolaget kommer inte att ha några kapacitetsproblem där, enligt vd Peter Eklund. Det kommer inte heller att kosta någonting för åkarna.

  Hur många ekipage det blir som måste märkas vet han inte.

  – Men det handlar om ett stort antal, eftersom i runda slängar sker omkring 90 procent av all inmätning av virke på våra anläggningar, säger han.

  På branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag ser man positivt på Biometrias nya regler.

  – Vi vill givetvis att allt ska vara rätt och att alla får rätt betalt. Men på sikt hoppas vi att det kommer att räcka med ett intyg från tillverkarna, säger presschef Charlotta Nilsson.

  Något Peter Eklund inte kan lova:

  – Det kan man tänka sig. Men samtidigt har vi fått rapporter från en del åkare att måtten från tillverkarna inte alltid är så exakta.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen