Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 13 december 2017

  Högläggaren gör succé i Småland

  Emmaboda.

  Grimslövs Skogstjänst prioriterar markberedning. Företagets investering i en högläggare har slagit mycket väl ut.

  – Fler och fler ser fördelarna med maskinen, säger ägaren Mikael Samuelsson.

  På kort tid har Grimslövs Skogstjänst vuxit kraftigt. Under de senaste tre åren har företaget ökat från 10-15 anställda till mellan 40 och 45.

  – Ja, vi har nästan hur mycket som helst att göra, berättar Mikael Samuelsson vid förmiddagskaffet på kontoret i Emmaboda.

  Fokuserar på markberedning

  Grimslövs Skogstjänst arbetar med bland annat plantering, röjning och huggning. Fokus ligger på markberedning.

  – Alla säger att markberedaren är längst ned i maskinskalan, men jag håller inte med. För mig står den snäppet under skördaren, säger Mikael Samuelsson.

  – Den som kör markberedaren ställs inför många val och måste fatta snabba beslut.

   Med sin nya högläggare har Grimslövs Skogstjänst effektiviserat markberedningen.
  Med sin nya högläggare har Grimslövs Skogstjänst effektiviserat markberedningen. FOTO: pressbild

  En av företagets senaste stora investeringar gäller just att förbättra markberedningen. I stället för en ny harv bestämde sig Mikael, spontant, för att investera i företagets första högläggare.

  – Ja, när jag åkte till Bräcke för att köpa harven, så fick jag se hur man markberett på ett annat sätt än jag är van vid, med omvänd torva. Jag blev imponerad, säger han.

  Flera fördelar

  Karl-Johan Modig, som också tillhör ledningsgruppen i Grimslövs Skogstjänst, tycker att högläggaren har stora fördelar. Dess påverkan på marken är mindre, förklarar han.

  – Den är flexibel och fungerar i de flesta terränger. Högläggaren är betydligt bättre än harven på flackare och blötare mark.

   Karl-Johan Modig är personalansvarig, Mikael Samuelsson ägare och Agnieszka Kus planteringsansvarig på Grimslövs Skogstjänst.
  Karl-Johan Modig är personalansvarig, Mikael Samuelsson ägare och Agnieszka Kus planteringsansvarig på Grimslövs Skogstjänst. FOTO: Fredrik Loberg

  – Högläggaren har länge varit populär norrut, men i södra Sverige har den inte alls slagit igenom på samma sätt, fram till nu, säger Karl-Johan Modig.

  – Nu är det som en hagelsvärm. Under ett års tid har vi varit ute och visat upp vad maskinen kan göra. Det är inte alls omöjligt att vi kommer att köpa en till högläggare, säger Mikael Samuelsson.

  LÄS MER: Svårt hitta köpare till virke från nyckelbiotop

  Han är uppväxt i Eneryda i södra Småland, nära Grimslöv. På 1990-talet arbetade han i skogen i bland annat Emmaboda kommun. Under några år var han anställd i Tyskland, Österrike och Frankrike. När han kom hem igen slog stormen Gudrun till med full kraft. Det var år 2005 och Grimslövs Skogstjänst började växa.

  – Vi var 5-6 personer anställda då. År 2010 bildade vi ett aktiebolag. För tre år sedan arbetade drygt tio personer i Grimslövs skogstjänst, berättar Mikael.

  Tidig med drönare

  Numera utför hans företag allt skogsarbete utom slutavverkning. De är verksamma i olika skogsområden från Västervik i nordost till Eksjö i nordväst, Växjö i väst och Ronneby i sydväst. Grimslövs Skogstjänst såg tidigt fördelarna med drönartekniken.

  – Det är viktigt att direkt kunna visa upp för markägarna hur det ser ut på ett visst ställe. Man kan gå ned lågt och ta bra foton, säger Karl-Johan Modig.

   Mikael Samuelsson tror att hans företag kommer att växa ytterligare.
  Mikael Samuelsson tror att hans företag kommer att växa ytterligare. FOTO: Fredrik Loberg

  Grimslövs Skogstjänst har 25 fordon, varav alla är utrustade med surfplatta.

  – Vi arbetar med datorer så mycket det går, för att det ska bli så effektivt som möjligt, säger Mikael Samuelsson.

  LÄS MER: Snart går det att plantera med vänsterhanden

  Sedan tre år utför företaget även plantering. Cirka 15 personer från Polen är säsongsanställda för denna del av verksamheten.

  – I år har vi satt 1,5 miljoner plantor, säger Mikael Samuelsson.

  Målsättningen är att de polska arbetarna ska trivas och på sikt bosätta sig i Sverige, förklarar han.

  Tror på tillväxt

  Mikael Samuelsson tror att Grimslövs Skogstjänst kommer att fortsätta växa. Inom en tioårsperiod kommer företaget troligen att ha minst 50 personer anställda, förklarar han. Bristen på kvalificerad arbetskraft är ett av få hinder för en fortsatt expansion.

  – Vårt problem nu är att vi inte lyckas hitta tillräckligt med chaufförer. Vi söker minst tre. Flera av våra maskiner står stilla på grund av detta, säger Mikael Samuelsson.

   Agnieszka Kuz ansvarar för planteringen.
  Agnieszka Kuz ansvarar för planteringen. FOTO: Fredrik Loberg

  – Vi är med och driver en utbildning för nyanlända, och räknar med att det ska resultera i att vi får tillgång till kompetent arbetskraft.

  – Om man är svensk eller utländsk, flicka eller pojke, ung eller gammal, spelar ingen roll för oss. Vi välkomnar alla, säger Mikael Samuelsson.

  Grimslövs Skogstjänst

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Antal anställda: Cirka 40.

  Omsättning: 18 miljoner kronor.

  Resultat: Cirka 0.

  Söker: Mer personal, minst tre chaufförer.

  LÄS OCKSÅ: Så lönsamma är Sveriges skogsgårdarLÄS OCKSÅ: Uppfinnare bygger supereffektiv kombimaskinLÄS OCKSÅ: De bygger förarlös skogsmaskin

  Relaterade artiklar

  Till toppen