Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 18 april 2019

  Hårdrock och grävjobb satte fart på omsättningen 

  Karlshamn

  Växtodlaren Johan Rosenlund startade hårdrockscamping och entreprenadverksamhet varpå omsättningen sköt i höjden.

  – Jag ville ha en eller två arbetskamrater men i stället fick jag arton stycken, säger Johan Rosenlund.

  För drygt femton år sedan flyttade Johan Rosenlund hem och blev delägare i faderns och grannens växtodlingsfirma, Norje Sambruk i sydvästra Blekinge. Sedan dess har odlingsarealen som är inriktad på spannmål och potatis ökat från 100 till 300 hektar och jordbrukets omsättning stigit från drygt tre till fem miljoner. Med tiden valde Johan Rosenlund också att satsa på sidoverksamheter. Först i form av en hårdrockscamping eftersom Sweden Rock Festival årligen arrangeras i närheten av Norje Sambruks mark.

  – Det började som en kul grej men nu bor runt 7 000 personer per år på den 23 hektar stora campingen som är en betydande del av vår totala omsättning, säger Johan Rosenlund.

   Maskinhallen mäter 2400 kvadratmeter och innehåller även verkstad och personalutrymme.
  Maskinhallen mäter 2400 kvadratmeter och innehåller även verkstad och personalutrymme. FOTO: Jonatan Jacobson
   Johan Rosenlund trivs i hytten, för dagen utför han markberedning till en ny lagerlokal i Karlshamn. Förra året köpte Norje Sambruk maskiner för drygt 20 miljoner kronor.
  Johan Rosenlund trivs i hytten, för dagen utför han markberedning till en ny lagerlokal i Karlshamn. Förra året köpte Norje Sambruk maskiner för drygt 20 miljoner kronor. FOTO: Jonatan Jacobson

  Pengarna från campingen återinvesterade han i den andra satsningen, entreprenadverksamhet inriktad mot större byggprojekt. När den närbelägna E22:an skulle byggas om åkte Johan Rosenlund dit med en hjullastare för att se om det fanns något jobb. I dag är entreprenadverksamheten Norje Sambruks huvudgren.   

  – 2014 köpte jag den första grävmaskinen och nu kör vi med ett tjugotal olika maskiner. I år räknar jag med att entreprenadverksamheten kommer omsätta runt 25 miljoner kronor, säger Johan Rosenlund.  

  Tillväxten har gjort att Norje Sambruk flera gånger har nominerats till Dagens Industris företagarpris Gasell och Veckans Affärers Superföretagaren. Enligt Johan Rosenlund har nyckeln till framgången varit att hitta kompetent arbetskraft. Entreprenadjobb finns det gott om men bara så länge personalen är tillräckligt kunnig. Idag har Norje Sambruk totalt 18 helårsanställda.

   ”Jag återinvesterar det mesta av vinsten för att utveckla företaget”, säger Johan Rosenlund.
  ”Jag återinvesterar det mesta av vinsten för att utveckla företaget”, säger Johan Rosenlund. FOTO: Jonatan Jacobson
   ”Från början tänkte jag bara jobba med lantbruket men jag tog chanserna och sen rullade det på”, säger Johan Rosenlund.
  ”Från början tänkte jag bara jobba med lantbruket men jag tog chanserna och sen rullade det på”, säger Johan Rosenlund. FOTO: Jonatan Jacobson

  – Allt hänger på vilken personal du har. En anledning till att jag startade sidoverksamheten var också att jag ville ha en eller två arbetskamrater men istället fick jag arton stycken, säger Johan Rosenlund.

  Hans nästa steg blir att dra igång dotterbolaget Norje Rental som ska bedriva maskinuthyrning med fokus på markberedning. Det ”fjärde benet” ska öka användningsgraden på befintliga maskiner och verksamheten kan passa bra när nästa lågkonjunktur slår till. 

  Tre tips till andra företagare

  ”Tro på det du gör och löp linan ut.”

  ”Allt eller inget, våga satsa eller låt bli.”

  ”Var rädd om din personal, du klarar det inte själv.” 

  – I dag är det full fart och ingen drar sig för att köpa maskiner men när konjunkturen svänger tror jag intresset för uthyrning ökar. Målsättningen är att uthyrningen ska generera lika mycket som lantbruket, säger Johan Rosenlund.  

  Han vill helst inte att entreprenadverksamheten ska växa så mycket mer för då måste han överge maskinhytten för att hinna med administrationen. Han lägger mer än en heltid på entreprenadjobbet men vill ändå inte släppa lantbruksjobbet, vid säsong åker han ut med växtskyddssprutan på natten. 

  – Om det vore för lönsamheten borde jag kanske lagt ner lantbruket och satsat mer på entreprenaden. Men det är svårt att tvätta ur lantbruksådran, i grunden är man ju bonde ändå. Det är något visst med att så en gröda och se den växa, säger Johan Rosenlund.

   Johan Rosenlund trivs i hytten, för dagen utför han markberedning till en ny lagerlokal i Karlshamn.
  Johan Rosenlund trivs i hytten, för dagen utför han markberedning till en ny lagerlokal i Karlshamn. FOTO: Jonatan Jacobson
   I fjoj var Iron Maiden ett av dragplåstren på Sweden Rock. I år kommer bland annat Rainbow, ZZ Top och Hammerfall att medverka på festivalen som är mellan den 5 och 8 juni.
  I fjoj var Iron Maiden ett av dragplåstren på Sweden Rock. I år kommer bland annat Rainbow, ZZ Top och Hammerfall att medverka på festivalen som är mellan den 5 och 8 juni. FOTO: / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

  Norje Sambruk

   Företagsform: Aktiebolag.

  Antal anställda: 18 helårsanställda och ytterligare säsongsanställda.

  Omsättning: 29,4 miljoner kronor (2018).

  Resultat: 2,5 miljoner kronor (2018).

  Vinstmarginal: 9,9 procent (2018).

  Areal: Jordbruket omfattar 300 hektar.

  Storlek på investering: Maskinhallen färdigställdes 2017 och kostade cirka sju miljoner kronor, företagets enskilt största investering. 

  Kalkyl vid investering – så räknar vi: ”Jag har aldrig gjort en ordentlig kalkyl i hela mitt liv. Men vi försöker amortera hårt på allting eftersom räntan är låg”, säger Johan Rosenlund.

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen