Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 13 december 2016

  Här stjäls flest terrängfordon

  Nu drar årets stöldsäsong för snöskotrar igång i Norrbotten.

   Ett 60-tal snöskotrar har stulits hittills i Norrbotten i år. Personen på bilden har inte med artikeln att göra.
  Ett 60-tal snöskotrar har stulits hittills i Norrbotten i år. Personen på bilden har inte med artikeln att göra. FOTO: Kenneth Paulsson

  Ett 60-tal snöskotrar har stulits hittills i Norrbotten i år. Det är en delmängd av de 520 terrängfordon (ATV:er, snöskotrar och liknande) som stulits hittills i Sverige i år.

  – Det stjäls vansinnigt mycket terrängfordon och två län sticker ut, år från år, Dalarna och Norrbotten, säger Mats Karlsson på Larmtjänst, ett bolag som ägs gemensamt av försäkringsbolagen och som efterlyser stulna fordon.

  I Dalarna stjäls det terrängfordon året om men i Norrbotten är det just snöskotrar som försvinner, mest vintertid.

  – Vintern 2015/16 hade vi väldigt mycket skoterstölder. Och jag tycker vi har sett en ökning, säger Patrik Ström, brottssamordnare inom Polisen Region Nord.

  Skoterstölderna är rätt triviala och verkar, till skillnad från södra Sverige, förövas av lokala gärningsmän.

  – I många fall stjäls maskinen från gårdsplan, antingen parkerad eller lastad på släpvagn. När den står parkerad så binder tjuven fast skotern i en bil och drar den därifrån. Sedan lastar man den längre bort, säger Patrik Ström och berättar om en man som var inne i sitt hus tjugo minuter för att packa inför skoterutfärden. När han kom ut var skotern puts väck.

  Var fjärde stöld klaras upp

  Men i vanliga fall görs stölden på natten. Av de 77 stölderna av terrängfordon förra året klarades bara var fjärde upp.

  – Vi ser inte att det säljs stulna skotrar utan tolkar det som att man slaktar dem och säljer delarna, motorer och drivmattor, säger Patrik Ström.

  De skoterägare som låser sina fordon använder ofta ett bygellås för drivmattan. Men det hjälper inte när maskinen bogseras bort. Att startnyckeln inte finns till hands är inte heller något hinder.

  – För närvarande är det väldigt lätt att tjuvkoppla en snöskoter. Många skoterägare har en övertro på nyckeln. Även på nya maskiner är det inte ett fullgott skydd.

  Bjuder in tjuven

  Att förvara skotern stående på en släpvagn på gården är som att bjuda in tjuven. Det tar någon minut att koppla vagnen och dra iväg. Och på vägen är det ingen som reagerar.

  Polisen uppmanar ägarna att använda märk-DNA på olika ställen i skotrarna. Då är delarna enkla att identifiera även efter att skotern slaktats. Försäkringsbolagen hjälper ofta till med information hur man ska göra.

  Men det absolut bästa är naturligtvis att låsa in maskinerna ordentligt.

  Läs mer: Maskinstölder tredubblasLäs mer: Många efterlysta terrängfordon i norr

  Antal stölder av ATV

  Förra året efterlyste Larmtjänst 531 terrängfordon. Av dessa återfanns 122 maskiner. I år är man upp i 520 efterlysta fordon när en månad återstår, därmed bör slutsumman överstiga antalet år 2015.

  Men den långsiktiga trenden är att stölderna minskar för terrängfordon. Rekordåret 2009 stals 764 terrängfordon i Sverige.

  Här är den länsvisa fördelningen av efterlysta terrängfordon de senaste 24 månaderna. I polisregion Nord har det nu skapats en grupp som ska prioritera just skoterstölder.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen