Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 17 december 2018

  Här är det billigast respektive dyrast att tanka

  Billigast i Skåne och Jämtland, dyrast i Dalarna. Så har prisläget för diesel och bensin sett ut på Sveriges mackar det senaste året.

  FOTO: IBL, Montage

  ATL har i samarbete med Bensinpriser.nu sammanställt vilka län i Sverige som har haft det genomsnittligt lägsta respektive högsta priset för diesel och bensin under det senaste året.

  Det är billigast att tanka bensin i Skåne, där ligger snittpriset för de senaste 365 dagarna på 14,98 kronor/liter för 95-oktanig bensin. Skåne var därmed det enda länet i Sverige med ett snittpris under 15 kronor för bensin.

  När det gäller diesel är dock Jämtland billigast med 14,86 kronor/liter. Jämtland var även det enda länet där snittpriset för diesel hamnade under 15 kronor.

  Dalarna dyrast

  Dalmasarna och dalkullorna har den dyraste soppan i landet. Både bensinen och dieseln är dyrast i Dalarnas län med snittpriset 15,13 kronor/liter för bensin respektive 15,24 kronor/liter för diesel.

  Men varför ett län är billigare eller dyrare än andra finns det inget självklart svar på.

  – Det handlar om marknadsaktivitet. Mackarna prismatchar med varandra runt omkring och det har blivit lättare att ändra pris nu när skyltarna är helt elektroniska, säger Ulf Svahn, VD på branschorganisationen Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet (SPBI).

  – I slutänden finns det inget svar på varför det är billigare eller dyrare i något län jämfört med ett annat. Det är som att mjölkpriset i affärerna kan variera beroende på i vilken butik och var i landet man befinner sig, fortsätter han.

  För en dagsaktuell koll på priset där du bor kan du besöka bensinpriser.nu.

  Relaterade artiklar

  Till toppen