Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 9 december 2019

  Han lägger av om inte lönsamheten stärks

  Ivo Krsek är Sveriges tredje största skogsvårdsentreprenör. Men nu tänker han byta bransch om inte bolagen börjar förstå behovet av att höja ersättningarna.

   – Vår bransch har varit underfinansierad i två decennier, säger skogsentreprenören Ivo Krsek. Nu tänker han byta bransch om inte lönsamheten förbättras.
  – Vår bransch har varit underfinansierad i två decennier, säger skogsentreprenören Ivo Krsek. Nu tänker han byta bransch om inte lönsamheten förbättras. FOTO: ALFA

  Alfa Skogsservice har funnits sedan 2011 och vunnit flera priser. Bland har det utsetts till årets gasellföretag 2016 av Dagens Industri fick skogsvårdspriset The Silviculture Award 2019. Men även om omsättningen vuxit stadigt har resultatet aldrig fått fart. 2018 blev det till och med röda siffror efter en snörik vinter och kruttorr sommar ständiga problem med att rekrytera och behålla personal.

  Det blev vändpunkten och nu känner företagets grundare och vd Ivo Krsek att det är nog.

  – Jag är verkligen inte en gnällig entreprenör. Men det är bara att konstatera att vår bransch har varit underfinansierad i två decennier.

  – Ersättningarna till oss har ökat med 13 procent sedan 2004. Lönerna i skogsbranschen har ökat med 30 procent under samma tid. Och det generella löneläget har enligt SCB ökat med 50 procent.

  Nu har han inte längre möjlighet att betala de östeuropeiska arbetarna som är en viktig stomme i verksamheten tillräckligt mycket för att de ska känna sig motiverade att komma hit och röja eller plantera.

  – Först har valutakursen försämrats. Sedan har staten höjt skatten för säsongsarbete från 20 procent till 25 procent. Vilket innebär att de nu får ut omkring 20 procent mindre.

  Den dåliga lönsamheten gör helt enkelt att det inte går betala löner som konkurrerar med vad de kan få på italienska äppelodlingar. Då blir det helt ointressant att åka till Sverige för att jobba i skogen konstaterar Ivo Krsek. Därför måste bolagen förstå att det inte går längre. Inom kort ska han sätta sig ner med dem för att diskutera nästa års avtal. Och där måste det synas tydligt att ersättningarna ökar.

  Lägger du av annars?

  – Ja, svarar Ivo Krsek utan att tveka.

  – Jag är egentligen ingen skogskille utan en entreprenör. Jag vill driva ett schysst och lönsamt företag med bra villkor för de anställda. Om det inte går inom skogsbranschen då kommer jag söka mig till en annan bransch.

  Resonerar fler entreprenörer som du?

  – Ja.

  Många?

  – Alla jag pratar med.

  Har du pratat med bolagen om situationen?

  – Varje dag. Men det är först sista månaderna jag tycker att de börjat lyssna på riktigt.

  Nu vill han se en förändring i skogsbolagens attityd. Det går inte att fastna i ett ”vi och dom-tänkande” utan branschen är inte starkare än den svagaste länken, betonar Ivo Krsek.

  – Jag ser stor potential i den här branschen, men då måste alla bidra med sin del i kedjan. Bolagen måste förstå utmaningarna vi står inför och börja agera, inte bara prata. Annars riskerar de att stå här utan entreprenörer och lösa problemet själva med egen personal.

  Han understryker också att situationen inte bara beror på skogsbolagen.

  – Entreprenörerna är också en del av problemet. Det är vi som tillåtit det att gå så här långt. Vi har tackat ja till de dåliga villkoren.

  Tror du att till exempel planteringsmaskiner som den Plantma X presenterat nyss kan ersätta det ditt bolag gör?

  – Jag ser det som ett bra komplement. Men den kan klara av bara en del av arealen, resten är för brant eller för stenigt. Det kommer alltid att finnas ett behov av manuell plantsättning. Sedan återstår frågan om maskinen fungerar smärtfritt och är lönsam. Det kommer att bli spännande att se. Men jag har inget mot att maskiner får ta över där det går. Egentligen borde de ha gjort det för länge sen.

  Alfa Skogsservice

  Bolaget siffror 2018 (2017)

  Omsättning: 62 miljoner kronor (53,5)

  Rörelseresultat (EBIT): – 3,2 miljoner kronor (+3,2)

  Anställda: 102 (79)

  Verksamheten är uppdelad i två regioner, Syd med huvudkontor i Jönköping och Norr med regionkontor i Hammarstrand.

  Relaterade artiklar

  Till toppen