Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 16 februari

  Omsättningen upp 380 procent på fyra år

  Jönköping.

  På sin 18-årsdag skaffade Marcus Gustafsson F-skattsedel. Sedan har det gått fort. Nu är han 25 år, har ett 20-tal anställda och en omsättning på 23 miljoner kronor.

   Marcus Gustafssons företag blev årets Gasellvinnare i Jönköpings län i Dagens Industris tävling om vilka företag som haft bäst utveckling de senaste åren. Johan Magnusson (till höger) kör traktor för företaget.
  Marcus Gustafssons företag blev årets Gasellvinnare i Jönköpings län i Dagens Industris tävling om vilka företag som haft bäst utveckling de senaste åren. Johan Magnusson (till höger) kör traktor för företaget. FOTO: Pernilla Andersson

  Sedan Gustafssons Marktjänst blev ett aktiebolag 2016 har omsättningen stigit med 380 procent. Och det har varit svarta siffror varje år.

  – Vinsten ligger på 5 till 6 procent. Det kunde ha varit bättre men jag är hyfsat nöjd, säger Marcus Gustafsson.

  Verksamheten har vuxit också. Från att bara omfatta gräsklippning tar nu firman betydligt fler uppdrag. Maskinparken består av sju grävmaskiner på från 2 till 18 ton, fyra jordbrukstraktorer, två hjullastare, en kranbil samt ett stort antal mindre maskiner för gräsklippning, sopning, snöröjning och sandning.

  – Men hur många de är har jag inte riktigt koll på.

  Stora och små kunder

  Bolaget har såväl stora företagskunder som privatpersoner som får hjälp med stort och smått.

   Det blir mest skrivbordstjänst för Marcus Gustafsson numera. Men han försöker få några timmar i snösvängen varje år.
  Det blir mest skrivbordstjänst för Marcus Gustafsson numera. Men han försöker få några timmar i snösvängen varje år. FOTO: Pernilla Andersson

  Framgångsreceptet bygger, enligt Marcus Gustafsson, på att alla gör sitt bästa. Hela tiden. Samt att det är gott om den typen av uppdrag som firman utför i Jönköpingsområdet. En del tur och mycket målmedvetenhet ingår också. Och inte minst att det har varit glada miner där de jobbat.

  – Det går inte att växa utan nöjda kunder.

  Det är också nyckeln till framtiden enligt honom:

  – Att vårda gamla kunder och samtidigt hitta nya.

  Bra ekonomi viktigt

  Det är Marcus Gustafssons huvudsysselsättning numera tillsammans med att sköta alla utgående fakturor. Att få till kalkylen är inte alltid lätt och visst har det hänt att han räknat bort sig.

  – Men det blir allt mer sällan, man lär sig med tiden.

  – Sedan brukar det jämna ut sig i längden.

  I regel blir offerterna dock rätt. Företagets resultatsiffror talar sitt tydliga språk:

  – Det är viktigt att ha en bra ekonomi. Inte bara för mig utan även för de anställda som ska vara trygga i att lönen kommer även om någon eller några stora kunder lämnar, vilket i och för sig aldrig har hänt. Och det är viktigt för kunderna också. Om vi tar på oss ett jobb och det blir ett större haveri på en nyckelmaskin ska det finnas resurser att lösa det. På något sätt.

   För två år sedan flyttade bolaget in i nya lokaler. "De är på 500 kvadrat, först fattade jag inte hur vi skulle kunna fylla det, men nu är prylar och maskiner överallt", säger Marcus Gustafsson, som här står med trädgårdsarbetaren Bengt Landin.
  För två år sedan flyttade bolaget in i nya lokaler. "De är på 500 kvadrat, först fattade jag inte hur vi skulle kunna fylla det, men nu är prylar och maskiner överallt", säger Marcus Gustafsson, som här står med trädgårdsarbetaren Bengt Landin. FOTO: Pernilla Andersson

  Ångrar inte sitt val

  Han ångrar inte valet att bli företagare.

  – Visst finns det nackdelar. Det går inte att slappna av, det gäller att ständigt se till att det finns uppdrag. Men det är härligt när det flyter på. Och det här är mitt liv, jag vet inget annat, har aldrig varit anställd en enda dag i mitt liv.

  Hinner du köra något själv?

  – Inte mycket. Men jag brukar hoppa in och köra snö. Annars är det bara prata med kunder och leverantörer samt pappersjobb och planering som gäller.

  Marcus Gustafsson

  • Som 10-åring började han sälja ägg men insåg att det fanns större pengar att tjäna i vedbranschen. När han var 13 högg han åt grannarna och köpte även in lastbilslass med lövträd som han sedan klöv, säckade och sålde:

  – En sommar blev det 1  200 säckar för 40 kronor styck som jag sålde. Det blev rekordet och en bra slant för en ung grabb.

  • Förutom att vara framgångsrik entreprenör är Marcus Gustafsson också jordbrukare i den mindre skalan. Han kallar sig själv ”visionslantbrukare”.

  – Jag har 20 höns, fem får och några hästar på min gård. Och någonstans ser jag mig som en lantbrukare.

  Marcus Gustafsson om:

  Miljökraven i branschen:

  – Samtliga våra fordon har minst steg 3-motorer. Batteridrift tror jag inte på. Men vätgas däremot, där finns det potential bara produktionen och tillverkarna kommer i gång.

  Kvinnosynen i branschen:

  – Visst finns det en del förlegade åsikter. Men när 1950- och 1960-talsgenerationen är borta tror jag mycket löser sig av sig självt. Och jag tror att det är fler kvinnor på väg in, se bara på vad som händer på lastbils­sidan där det blir allt fler tjejer.

  Problem att rekrytera:

  – Det har vi inte haft. Vi får bra svar på våra annonser och vi har också fått många bra från vuxenutbildningen på lantbruksskolans trädgårdsutbildning.

  Att ha pappa Peter som anställd:

  – Det går jättebra. Det har han varit i fyra år nu och vi har inte varit osams en enda gång.

  Sin utbildning:

  – Maskin och anläggning på gymnasiet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen