Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 9 september 2019

  Samtal ska öka skogsentreprenörernas lönsamhet

  Trots att det fortfarande är högkonjunktur i skogen har många entreprenörer problem med lönsamheten. Risken är att många slås ut snart om inte kurvorna vänder, menar branschorganisationen Skogsentreprenörerna.

   Kolbjörn Kindströmer, vice ordförande för Skogsentreprenörerna, hoppas att samtalen med Stora Enso och andra skogsbolag ska få upp lönsamheten för hans medlemmar.
  Kolbjörn Kindströmer, vice ordförande för Skogsentreprenörerna, hoppas att samtalen med Stora Enso och andra skogsbolag ska få upp lönsamheten för hans medlemmar. FOTO: Skogsentreprenörerna

  Den långsiktiga trenden går åt rätt håll, visar Skogsentreprenörernas årliga nyckeltalsundersökning. 2016 hade hela 28 procent ett negativt resultat, för 2017 har siffran halverats. Men det betyder inte att problemen är lösta.

  För det genomsnittliga företaget som deltog i undersökningen var resultatet efter finansnetto 214 000 kronor för 2017. En höjning med knappt 20 000 kronor jämfört med året dessförinnan. Samtidigt har snittomsättningen ökat med 200 000 kronor till 5,4 miljoner kronor.

  För att säkerställa företagens långsiktiga hållbarhet har nu Skogsentreprenörerna tagit initiativet till en grupp där i nuläget representanter från Stora Enso ingår, men fler bolag ska vara på gång.

  ”Låg lönsamhet”

  Arbetet med att få upp den långsiktiga lönsamheten börjar i den här månaden.

  – Resultatet för våra medlemmar ligger på 3 procent i genomsnitt. Det är väldigt lågt med tanke på att det är högkonjunktur och stora investeringar nu görs i skogen, säger organisationens vice ordförande Kolbjörn Kindströmer.

  – Dessutom har många fortfarande problem med kassaflödet efter fjolårets många driftstopp på grund av torkan.

  Även om gruppen ska jobba långsiktigt hoppas han att samtalen ska ge resultat redan i år. Annars kan de som sitter sämst till tvingas lägga ner sina verksamheter.

  Alla blir förlorare

  Enligt Kolbjörn Kindströmer börjar underskottet på entreprenörer bli allt tydligare för uppdragsgivarna.

  Men skapar inte det ett bättre läge för er, då borde det ju gå att få upp priserna?

  – Så kan man se det. Men det är väldigt stor spridning. Priserna kommer nog inte att gå upp förrän det är slut på virke på industrierna. Då har redan flera entreprenörer tvingats sluta. Vilket skogsindustrin kommer att förlora på, säger Kolbjörn Kindströmer.

  När lönsamheten är så låg som nu är det också svårt att betala konkurrenskraftiga löner. Som ATL tidigare rapporterat ratar många maskinförare skogen för att i ställa arbeta i bygg- och anläggningsbranschen där lönen 2018 i medel låg 3 000 kronor högre i månaden, ofta med betydligt mindre ansvar.

  Har inte branschen satt sig själv i den här positionen, genom att entreprenörerna bjudit under varandra för att få uppdrag?

  – Det är David mot Goliat, det är därför Skogsentreprenörerna måste bli starkare i sitt påverkansarbete mot bolagen, säger Kolbjörn Kindströmer.

  Nu är det högkonjunktur, vad tror du händer när det vänder?

  – Har man inga entreprenörer i en lågkonjunktur, så har man heller inga resurser att ta till vid en högkonjunktur.

  Värna hela kedjan

  Nu hoppas han och resten av ledningen för branschorganisationen Skogsentreprenörerna att skogsindustrin generellt ska få upp ögonen i högre utsträckning för hur entreprenörernas situation ser ut och att den skogliga värdekedjan inte är starkare än den svagaste länken.

  – Men det är skillnad mellan olika bolag och även mellan olika delar i landet, säger Kolbjörn Kindströmer.

  Nyckeltalsundersökningen

  Totalt ingår 516 aktiebolag, 60 manuella och resten maskinentreprenörer. De flesta med 1 till 2 maskiner. Bara ett 30-tal har 6 maskiner eller fler.

  Undersökningen visar också att soliditeten minskat från 32,3 till 30,2 procent i genomsnitt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen