Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 28 februari 2019

  Tvingades lägga ner – flera ben blev räddningen

  Åkersberga

  På Grindtorps Gård har ägarna Lennart och Titti Jöngren haft svårt att hitta personal till sin entreprenadverksamhet men tack vare många olika inkomstkällor och en bred bas har företaget klarat sig bra.

   Titti och Lennart Jöngren klarar sig bra tack vare att deras verksamhet är mångfacetterad.
  Titti och Lennart Jöngren klarar sig bra tack vare att deras verksamhet är mångfacetterad. FOTO: Alexander Weimar

  Grindtorps Gård ligger i Åkersberga en bit utanför Stockholm och har tillhört familjen Jöngren sedan 1800-talet och har drivits som handelsbolag av de nuvarande ägarna Lennart och Titti Jöngren sedan 1991.

  Från starten har gården haft entreprenadverksamhet, men sedan drygt två år tillbaka har paret tvingats lägga ner den verksamheten.

  – Vi hittar inte personal. Den tidigare maskinföraren vi hade flyttade och sedan dess har vi inte lyckats hitta någon. Det är stor brist och hård konkurrens på de som finns, säger Lennart Jöngren.

   En av gårdens maskiner som på bilden flyttar gödsel. Modellen är en Fendt 404 med en Quicke 85B frontlastare.
  En av gårdens maskiner som på bilden flyttar gödsel. Modellen är en Fendt 404 med en Quicke 85B frontlastare. FOTO: Alexander Weimar

  Kör mycket själv

  I nuläget kör Lennart Jöngren många av maskinerna själv mest för att hålla i gång dem. Sedan några år tillbaka har de tillsammans med en granngård gått ihop och har en mindre maskinsamverkan tillsammans. Det samarbetet är dock bara fokuserat på produktionen av foder från vall.

  – Vi har delat upp det så att vi har en balpress och de har en plastare. Det har funkat jättebra och det hade varit jättesvårt för oss att klara våra skördar helt själva, säger Lennart Jöngren.

  En verksamhet som paret helst hade velat slippa är dock snöröjning.

  – Jag har snöröjt i drygt 45 år och är ganska mätt på det. Det är jobbigt att ständigt behöva vara redo att rycka ut och det betalar alldeles för dåligt. Drömscenariot är att slippa det helt men maskinerna måste rulla, säger Lennart Jöngren.

   Gårdens grävmaskin är en Caterpillar 305E.
  Gårdens grävmaskin är en Caterpillar 305E. FOTO: Alexander Weimar

  Snöröjningen tar hårt

  Men att Grindtorps gård skulle hitta en maskinförare och direkt sätta denne på att snöröja är inte så troligt. Jobbet kräver en erfaren förare men också stor tillit.

  – Dels handlar det ju om att maskinerna inte får gå sönder men sedan handlar det mycket om att kunna lita på att personen man anställt också utför sitt arbete. I slutändan är det vårt företags rykte som tar skada ifall personen inte dyker upp och kör. Så det krävs väldigt mycket av de personer man letar efter, säger Titti Jöngren.

  Stor konkurrens

  Ett annat problem inom entreprenadbranschen är enligt paret Jöngren att konkurrensen är stor från många olika aktörer. Dels slåss gården mot andra större företag om maskinförarna men sedan finns det även aktörer de kallar ”lycksökare”.

  – Det har ständigt varit ett problem inom snöröjningen och hela entreprenadbranschen, det dyker upp aktörer som lägger jättelåga anbud och drar ner priserna. Sen går det inte runt för dem och de får lägga ner. Då har dock priserna redan dragits ner och det tar ett tag att få upp dem igen, säger Titti Jöngren.

   Ännu en Caterpillar, den här gången en lastare av modell 908H.
  Ännu en Caterpillar, den här gången en lastare av modell 908H. FOTO: Alexander Weimar

  Mångfacetterad verksamhet

  Att lägga ner entreprenadsidan av deras verksamhet blev inte ett så stort ekonomiskt tapp som man kan tro.

  – Förlusterna blev inte så stora då maskinerna har börjat betala sig själva. Skillnaden i nettoomsättningen blev inte så stor, säger Lennart Jöngren.

  I slutändan klarar sig företaget bra tack vare att man är mångfacetterad med flera olika verksamheter.

  – Vi är inte specialiserade på en sak. Vi har flera ben under pallen och kan lätt dra ner eller öka olika delar av vår verksamhet. På så sätt är vi inte lika känsliga om en av verksamheterna skulle ha det svårt något år, säger Titti Jöngren.

  Grindtorps Gård

  Bolag: Handelsbolag

  Plats: Åkersberga, norr om Stockholm

  Omsättning: Två miljoner

  Verksamhet: Hästhållning, köttproduktion från kor och får, foderproduktion från vall, gödselentreprenad, snöröjning

  Anställda: Tre (varav två är ägarna)

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen