Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 2 oktober 2017

  Går samman för att stoppa tjuvarna

  Eslöv

  Ett sextiotal gårdar runt Eslöv har nu börjat bygga en gemensam strategi mot stölder på lantbruk. Så här ska tjuvarna stoppas.

  FOTO: Roland Magnusson

  Runt Eslöv i centrala Skåne ligger det drygt tio adelsgods och ett flertal större gårdar. Godsen samarbetar redan kring inköp och försäljning. Utifrån denna kärna ska en ny förening byggas och stölderna minskas.

  – Vi är inte en förening ännu men vi har tänkt att skapa en parallell till Safe0413. Då kommer vi att ha utbildning med alla strategier som belysning, spärra vägar och märk-DNA, säger Ingvar Lindahl som till vardags säljer polska jordbruksvagnar i Eslöv.

   Ingvar Lindahl håller på att bygga upp sitt andra brottsförebyggande nätverk. Nu är det lantbruk som gäller.
  Ingvar Lindahl håller på att bygga upp sitt andra brottsförebyggande nätverk. Nu är det lantbruk som gäller. FOTO: Lennart Perlenhem

  Skapade nätverk

  Han är initiativtagare till ett nätverk som kallas Safe0413 i Eslövs industriområden. Sedan det startades för fyra år sedan har 122 företag anslutit sig. Kommunen, försäkringsbolag och polisen har hängt på.

  – Vi hade ideligen inbrott och skadegörelse. Nu har vi i stort sett ingen brottslighet. Samverkan är fruktansvärt viktigt och grunden för hela arbetet, konstaterar Ingvar Lindahl.

  LÄS MER: Dieseltjuvarna fick sitt straff efter två år

  Nu flyttas hela konceptet från Safe0413 ut ur staden till ”Ytterring Eslöv”. Metoden kommer att vara densamma. Sprutmedel, utsädesförpackningar, maskiner, vindkraftverk och verktyg kommer att märkas med DNA, det vill säga vätska med unik identitet som gör att stulet gods kan spåras direkt till ägaren. Polisen i Eslöv har utrustats med de uv-ficklampor som används för att upptäcka DNA-märkningen.

   Ingvar Lindahl visar de skyltar på både svenska och engelska som kommer att användas för att avskräcka tjuvarna. Systemet fungerar.
  Ingvar Lindahl visar de skyltar på både svenska och engelska som kommer att användas för att avskräcka tjuvarna. Systemet fungerar. FOTO: Per Österman

  Effektivt samarbete

  Samarbetet, som numera kallas Eslövsmodellen, har varit så effektivt att Ingvar Lindahl har mordhotats av det lokala buset och hans bil har fått ta emot en del stenar.

  Men brottskurvan pekar brant neråt.

  LÄS MER: Följde stulen lastbil – hittade tjuvgömma

  Flera brottsbekämpare pekar just på samverkan som det enda sättet att få slut på stölderna.

  – Vi tror att samverkan är det viktigaste. Polisen bör samverka, inte bara med sig själv utan också med privata aktörer, bilfabrikanter, försäkringsbolag och internationellt, säger Per Norström, biträdande chef på Larmtjänst, försäkringsbolagens gemensamma bolag för brottsbekämpning.

  LÄS OCKSÅ: Ligorna utnyttjar långsam svensk rättvisaLÄS OCKSÅ: ”Anmäl fler dieselstölder”

  Så här fungerar Safe0413

  Kommunen har inför körförbud på gator i industriområdet mellan 21 och 04. Vilket betyder att polisen kan begära legitimation om de ser någon misstänkt bil. De behöriga får naturligtvis köra i området.

  De 122 företagen betalar dessutom gemensamt ett bevakningsföretag som ronderar området.

  Kommunen har röjt sly så att sikten förbättrats. Företagen har tagit bort skymmande föremål och satt upp rörelseaktiverade strålkastare vilket gör det lättare för bevakningsföretaget att upptäcka om personer rör sig i området.

  Företagarna har också märkt upp värdefullt, stöldbegärligt gods med märk-DNA.

  Mejlkedjor gör att alla har kontakt med varandra.

  Bommar sätts upp på strategiska ställen.

  Metoden ska nu överföras till lantgårdarna runt Eslöv.

  Relaterade artiklar

  Till toppen