Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 19 september 2019

  Drivmedelspriser oförändrade trots uppsving för olja

  Halva den prisuppgång som skedde på oljepriset efter drönarattackerna har återhämtat sig. Men för bensin, diesel och HVO-100 är priserna i stort sett oförändrade.

   Priset var oförändrat under onsdagen trots att oljepriserna hade återhämtat sig bra. Arkivbild.
  Priset var oförändrat under onsdagen trots att oljepriserna hade återhämtat sig bra. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Under lördagen den 14 september attackerades två oljeanläggningar i Saudiarabien som tillhör världens största oljebolag Saudi Aramco. Oro väcktes över produktionstapp och oljepriserna skenade i väg på världsmarknaden och steg med över tio procent. Bensinbolagen var inte sena att hänga på och höjde priserna under både måndag och tisdag. Den sistnämnda höjningen var den största i år med 40 öre per liter mer för bensin, och 30 öre för diesel och HVO-100.

  Uppsving för oljan

  Men Saudiarabien kunde snabbt meddela att det mesta av den utslagna oljeproduktionen snart ska vara tillbaka. Priset på olja återhämtade sig men drivmedelspriserna följde inte med. I stället för att sänka priserna till vad de låg på innan attackerna lämnades bensinen under onsdagen oförändrad medan diesel och HVO-100 sänktes med 10 öre per liter. Senare under torsdagen sänktes även priset på bensinen med 10 öre per liter.

  Här är riktpriserna

  Nuvarande riktpriset för diesel ligger på 16,73 kronor per liter för företagskunder på bemannade mackar. Riktpriset på 95-oktanig bensin ligger nu på 15,83 kronor per liter och HVO-100 på 17,86 kronor per liter efter onsdagens sänkning.

  Under torsdagen meddelade Moderaterna att de vill sänka skatten på bensin och diesel med en krona per liter. Sänkningen är en del av partiets budgetmotion.

  Relaterade artiklar

  Till toppen