Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 20 februari

  Dieselpriset ner samtidigt som försäljningen stiger

  Riktpriset för diesel sänktes med 10 öre/liter under onsdagsmorgonen och ny statistik visar att försäljningen av drivmedlet stigit med fyra procent.

   Försäljningen av diesel ökade med fyra procent under januari månad.
  Försäljningen av diesel ökade med fyra procent under januari månad. FOTO: Mostphotos

  Försäljningen av diesel och eldninsgolja ökade under årets första månad i jämförelse med samma tidpunkt förra året. Totalt är det en ökning på fyra procent, visar statistik från Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet(SPBI). I siffrorna ingår även försäljningen av HVO-100.

  Bensinförsäljningen går neråt

  Försäljningen av andra drivmedel gick neråt under starten av året. Bensinen hade en mindre dramatisk minskning på en procent medan etanolen såg en stor minskning på 13 procent.

  Enligt Ulf Svahn, VD på SPBI beror den ökade försäljningen av diesel på grund av Sveriges starka ekonomi i januari.

  – Den starka dieselförsäljningen speglar en fortsatt stark ekonomi i Sverige. De tunga transporterna körs till övervägande del på diesel, fossil och förnybar, säger Ulf Svahn i ett uttalande.

  Sänkt pris på vanlig diesel

  Under onsdagsmorgonen sänktes även riktpriset på diesel på bemannade mackar med 10 öre/liter. Det nya priset är nu 16,24 kronor/liter.

  Priserna på bensin och HVO-100 är oförändrade sedan måndagens höjning

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen