Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 18 maj 2019

  Take off för förarlösa traktorer

  Framtidens snöröjning kan ske utan några förare. I Finland har två självgående traktorer plogat landningsbanorna under vintern.

   Två förarlösa Valtra-traktorer har i vinter hållit landningsbanorna på flygplatsen i Ivalo fria från snö.
  Två förarlösa Valtra-traktorer har i vinter hållit landningsbanorna på flygplatsen i Ivalo fria från snö. FOTO: Runway Snowbot

  Två stycken förarlösa Valtra T254 har under vintern skött snöröjningen på flygplatsen i Ivalo i norra Finland. De har utrustats var sitt 4,5 meter brett snöröjningssläp från Vammas och dubbfria däck från Nokia. Testet som gått under namnet Runway Snowboat har enligt Tero Santamanner, maskinutrustningsspecialist på Finavia, varit framgångsrikt:

  – Traktorer är ett intressant alternativ för vagnparker på flygplatser där arbetsbredder på 4,5 meter är tillräckligt. Den totala ägandekostnaden för traktorer är betydligt billigare än lastbilar och de är mångsidigare eftersom de kan användas för andra uppgifter än snöröjning på vintern, säger han till tidningen Entreprenad.

   Traktorerna har dragit 4,5 meter breda snöröjningssläp.
  Traktorerna har dragit 4,5 meter breda snöröjningssläp. FOTO: Runway Snowbot
   Tankningen av traktorerna har skett automatiskt.
  Tankningen av traktorerna har skett automatiskt. FOTO: Runway Snowbot

  Finavia, Finlands motsvarighet till Swedavia, sköter 21 flygplatser i landet. Bolaget har som mål att alla ska bli koldioxidneutrala under 2019. Därför är miljöaspekterna högprioriterade.

  Både traktorerna och snöröjningssläpen har av den orsaken gått på förnybar diesel som enligt tillverkaren Neste minskar utsläppen av växthusgaser med 90 procent. I projektet har också en automatisk lösning för tankning av traktorerna testats.

   Dubbfria däck från Nokia Hakkapeliitta har suttit på traktorerna för att inte slita på asfalten.
  Dubbfria däck från Nokia Hakkapeliitta har suttit på traktorerna för att inte slita på asfalten. FOTO: Runway Snowbot

  Se mer om projektet Runway Snowbot här:

  Relaterade artiklar

  Till toppen