Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 21 november 2018

  Många åkerier nobbar snöröjningen

  Flera kommuner och aktörer har svårt att hitta snöröjare då många åkerier valt att sluta med vinterväghållningen.

   I Jämtland övervägde Svevia att ta in utländsk arbetskraft till vinterväghållningen.
  I Jämtland övervägde Svevia att ta in utländsk arbetskraft till vinterväghållningen. FOTO: Mostphotos

  Inför årets vintersäsong har det varit allt svårare för kommuner och aktörer att hitta snöröjare. I Jämtland fick Östersund problem då ett större åkeri valde att inte snöröja och drog sig ur. Än har Östersund inte hittat någon ersättare men jobbar just nu febrilt med att hitta åkare innan snön börjar falla, det rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland.

  Svevia övervägde att ta in utländsk arbetskraft

  I Krokom var det också svårt att hitta åkare då åkerierna i kommunen och Svevia som fått uppdraget att sköta vinterväghållningen i kommunen inte lyckades förhandla fram ett avtal. Anledningen till det var för att åkerierna krävde mer pengar för att utföra uppdraget. Där gick det så långt att Svevia började titta på möjligheten att ta in utländsk arbetskraft.

  Till sist gick Svevia med på att höja priserna och nu har flera av åkerierna tecknat avtal med det statliga bolaget.

  Svevia: Svårare varje år att hitta åkerier som vill köra

  Bilden av att många åkerier nobbar snöröjningen bekräftas av Svevia som menar att det har blivit svårare varje år att hitta förare.

  – Förhandlingarna med åkerierna har tagit längre tid än vanligt. Det har blivit svårare för varje år att hitta åkerier som väljer att jobba med snöröjning speciellt då utbudet av andra arbeten är stort och kraven hela tiden ökar, säger Charlotte Sandström, Kommunikationschef på Svevia.

  Hur ser det ut inför årets vinter, har ni fått tillräckligt många åkare?

  – Ja, vi har fordon på våra plogsträckor. Vi har dock några undantagsfall där avtal inte är tecknat ännu, säger Charlotte Sandström.

  Relaterade artiklar

  Till toppen