Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 9 oktober 2019

  Färre men större entreprenadbolag på sikt

  – Visst kommer det att bli fler strukturaffärer i den här branschen.

  Det säger Mattias Ringström, vd för ett av Sveriges största skogsentreprenadbolag, MKP-Dunberg AB.

   MKP-Dunbergs VD Mattias Ringström tror på fler strukturaffärer i skogsentreprenörsbranschen.
  MKP-Dunbergs VD Mattias Ringström tror på fler strukturaffärer i skogsentreprenörsbranschen. FOTO: Mostphotos

  Sedan 1 mars är Mattias Ringström vd för MKP-Dunberg, ett nu helägt dotterbolag till finska Metsäkonepalvelu. Bolaget som startade i småländska Eksjö för över 30 år sedan är nu ett av de största skogsentreprenadbolagen i Sverige med 37 anställda och en omsättning på knappt 50 miljoner kronor för verksamhetsåret 2018. Bolaget avverkar omkring en halv miljon m3fub/år.

  Hittills har det inte skett så många strukturaffärer i branschen. Men det kommer att bli ändring på det, tror Mattias Ringström:

  – Eftersom det här är en tuff bransch med låg lönsamhet.

  Flexiblare

  Att vara stor ger flera fördelar, anser han.

  – Dels för att det ger synergieffekter med mer maskiner, dels för att det ger möjlighet att ha fler kunder och man kan vara flexiblare.

  Kan ni som stor aktör vara hårdare i förhandlingarna med skogsbolagen än de mindre bolagen?

  – Nja, jag ser det som att i en lyckad förhandling är alla parter vinnare. Så även om vi har mer resurser är vi inte tuffare.

  Ska växa

  Även om MKP-Dunberg är ett förhållandevis stort bolag och har sin huvudsakliga verksamhet i Småland och Östergötland rör det sig inte om någon monopolsituation.

  – Och det kommer det aldrig att bli, försäkrar Mattias Ringström.

   Mattias Ringström tillsammans med Timo Tolppa, VD för det finska moderbolaget Metsäkkonepalvelu Oy.
  Mattias Ringström tillsammans med Timo Tolppa, VD för det finska moderbolaget Metsäkkonepalvelu Oy. FOTO: MKP-Dunberg

  Men den egna verksamheten ska fortsätta att växa, säger han.

  – Men det kan ske antingen genom förvärv eller att den befintliga verksamheten växer. Vi har nyligen tecknat ett stort avtal med Sveaskog. Vi räknar med att öka vår omsättning nästa år med cirka 20 procent. För att klara tillväxten och en upprustning av vår befintliga maskinpark kommer vi att investera cirka 35 miljoner kronor i år i nya maskiner.

  Tittar ni på något företag i nuläget?

  – Nej, inte nu.

  Funderar ni på att gå från att bara ta på er avverkningsuppdrag till att utföra till exempel röjnings-, planterings- eller markberedningsjobb på sikt?

  – I nuläget fokuserar vi på maskinella avverkningsuppdrag men man ska inte stänga några dörrar.

  Fler typer av uppdrag

  Det genomsnittliga företaget i skogsentreprenörsbranschen har i dag 2,2 maskiner och omsätter lite drygt 5 miljoner kronor, enligt Bernt Hermansson, ordförande för intresseorganisationen Skogsentreprenörerna.

  Även han tror att antalet företag i branschen kommer att krympa på sikt. Men också att typerna av uppdrag de tar på sig kommer att växa.

  – Det kan handla om till exempel även röjning, plantering och transporter för att klara större del av kedjan. Men branschen är ännu inte mogen för det. Många företag är för fokuserade på vad som står på sista raden och har inte den helhetssyn på vad som krävs.

  MKP-Dunberg

  Verksamheten startade 1986 i Eksjö.

  1996 bildades aktiebolaget Dunbergs Skogsservice, som då hade en omsättning på tio miljoner kronor.

  2011 omsatte företaget 30 miljoner kronor och hade 27 anställda. Samma år köptes en majoritetsandel av det finska skogsentreprenadföretaget Metsäkkonepalvelu (MKP) Oy och får namnet MKP-Dunberg AB.

  I mars 2019 sålde grundaren Håkan Dunberg sin minoritetspost till huvudägaren och klev samtidigt av som vd för den svenska verksamheten.

  I dag har företaget 170 anställda i Sverige och Finland och över 80 maskiner, främst skördare och skotare. Bolaget avverkar över 2,5 miljoner kubikmeter per år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen