Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 6 augusti 2017

  Familjen Nelsson banar väg för skogen

  HULTSFRED.

  Familjen Nelsson bygger fler skogsvägar än någonsin. Men allt högre miljökrav på maskinerna håller företagets vinst nere.

  – Vi försöker låta våra fordon vara i drift så mycket som möjligt. Särskilt nu på sommaren finns ju större möjligheter till det i och med ljusare kvällar, säger Mikael Nelsson.

   Nu för tiden måste markägare som vill driva skogsbruk ha skogsvägar. – Annars blir det för tungarbetat, säger Mikael Nelsson.
  Nu för tiden måste markägare som vill driva skogsbruk ha skogsvägar. – Annars blir det för tungarbetat, säger Mikael Nelsson. FOTO: Fredrik Loberg

  För 57 år sedan startade Mikael Nelssons pappa en entreprenadfirma i Ungsberg utanför Hultsfred. Mikael blev med åren alltmer delaktig.

  – Jag har inte haft något annat arbete. Redan från början nischade vi in oss på att göra skogsvägar, säger han.

  – Att bygga vägar och underhålla dem är som att spela fotboll eller vad som helst. Det är svårt att börja lära sig efter att man fyllt 30 år. Man skaffar sig en viss känsla för materialet och markförhållandena.

  Mikaels pappa har blivit 82 år nu. Sedan förra året är Mikael Nelsson ägare till företaget. Vi följer med honom i bil längs slingriga vägar till Björnudden vid sjön Bjärken. På tre veckor förra sommaren byggde Mikael Nelsson en 1,3 kilometer lång skogsväg här. Uppdraget var inte enkelt, eftersom vägen skulle dras över en kulle med en massa sten.

  – Vi lyckades ändå bygga en ny personbilsväg utan att behöva spränga någonting. Vi har nästan bara använt material från platsen, berättar Mikael Nelsson.

   Det är mycket att tänka på när man bygger skogsvägar. Bland annat måste vatten ledas bort från vägen. Antingen genom ett dike eller ett sidotag så att vattnet kan rinna av på sidan av vägen.
  Det är mycket att tänka på när man bygger skogsvägar. Bland annat måste vatten ledas bort från vägen. Antingen genom ett dike eller ett sidotag så att vattnet kan rinna av på sidan av vägen. FOTO: Fredrik Loberg

  Växande fordonspark

  I bygget av vägen använder företaget mest stenar och befintligt jordmaterial. Stubbar och liknande tas åt sidan och grävs ner i dikena. Genom att vara noga med vattenavrinningen skapas vägar med god bärighet.

  – Om vägbanken aldrig torkar ur ordentligt får man inte bärighet i den. Man måste tänka på kapillärkraften, att jorden suger åt sig fukt. Om det står vatten bredvid en väg så blir vägbanken blöt, säger Mikael Nelsson.

  Mikael Nelssons Gräv & Entreprenad underhåller ett stort antal mindre vägar i främst Hultsfreds och Vimmerby kommuner. Företaget anlitas av enskilda skogsägare och vägsamfälligheter.

   Mikael Nelsson, sonen Patrik Nelsson och Lars Svensson utnyttjar de långa sommardagarna till att låta maskinerna jobba in de höga investeringskostnaderna.
  Mikael Nelsson, sonen Patrik Nelsson och Lars Svensson utnyttjar de långa sommardagarna till att låta maskinerna jobba in de höga investeringskostnaderna. FOTO: Fredrik Loberg

  För att klara uppdragen på ett effektivt sätt, men också för att uppfylla de senaste kraven på miljömotorer, har företagets fordonspark växt på senare år. Den består numera av fyra grävmaskiner, tre dumprar, en traktor och en lastmaskin.

  – Vår senaste väghyvel kostar fyra miljoner kronor. För att en sådan investering ska bära sig måste den vara i drift hela tiden.

  – Vår verksamhet går ihop sig tack vare att vi även har andra maskiner som vi kan använda parallellt, förklarar Mikael Nelsson.

   Joakim Nelsson är lika intresserad av att bygga vägar som sin pappa och sin farfar.
  Joakim Nelsson är lika intresserad av att bygga vägar som sin pappa och sin farfar. FOTO: Fredrik Loberg

  Sönerna engagerade

  Lars Svensson har varit anställd i företaget i åtta år. Mikaels äldste son, 21-årige Joakim, kör den tredje grävmaskinen. Han är lika intresserad som sin pappa och sin farfar av att bygga grusvägar.

  – Ja, jag har följt med många gånger och sett hur det går till. Lite har väl fastnat, säger Joakim Nelsson.

  Under sommaren är även Joakims lillebror Patrik delaktig i familjefirman. Han har nyligen gått ut första gymnasieåret på fordon- och transportprogrammet i Hultsfred.

  Mikael Nelssons Gräv & Entreprenad säljer minireningsverk också, och anlitas av företag som NCC och Svevia. Andra ben som företagets verksamhet vilar på är att installera avloppsanläggningar och att gräva husgrunder. Det har Mikael gjort på den andra sidan av sjön Bjärken. Nyligen har ett nytt hus i betong uppförts där och företaget ska nu bygga en ny utfartsväg från huset till det allmänna vägnätet.

  – Det ska också bli roligt! Jag gillar att bygga vägar med ganska små medel, säger Mikael Nelsson.

   Familjen Nelssons firma utför även markarbeten inför nybyggnationer.
  Familjen Nelssons firma utför även markarbeten inför nybyggnationer. FOTO: Fredrik Loberg

  LÄS OCKSÅ: Skogsägare byggde tjälfri skogsvägPREMIUM: PEAB slog knock out på konkurrenter

  Mikael Nelssons Gräv & Entreprenad

  Företagsform: Enskild firma

  Antal anställda: 3, och därutöver anlitas ytterligare två personer vid behov

  Omsättning: Cirka 4 miljoner kronor

  Vinstmarginal: Cirka 1,5- 2 procent

  Relaterade artiklar

  Till toppen