Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 17 december 2018

  Fakta: Faktorerna som styr dieselpriset

  Dieselpriset har stigit märkbart under den gångna hösten. Prisökningen beror på en rad olika anledningar, allt från internationell politik till priset på rapsolja.

  FOTO: Daniren / Alamy

  Det främsta skälet är att råoljepriset har skjutit i höjden på grund av USA:s sanktioner mot Iran. Ytterligare en förklaring är att priset på rapsolja har ökat. I Sverige finns nämligen ett krav på att biodrivmedel ska blandas i dieseln – så kallad reduktionsplikt. Därför har Sveriges pris stigit lite snabbare i förhållande till resten av Europa.

  Detta har även gjort att prisskillnaderna mellan bensin och diesel har ökat, då bensinen inte har samma reduktionsplikt. Även bensinpriset har höjts under hösten trots att det inte har påverkats av det högre rapsoljepriset.

  Både bensin och diesel påverkas starkt av en starkare amerikansk dollar och sanktionerna mellan USA och Iran. En lösning på konflikten mellan dessa länder skulle i framtiden kunna sänka priserna på diesel och bensin. Skulle råoljepriset stabiliseras på under 80 USD per fat skulle det också innebära en sänkning.

  En starkt bidragande orsak till att dieselpriset i Sverige är högre än på de flesta andra håll är, utöver reduktionsplikten, skatter och biodrivmedelskostnader. I den budget för 2019 som nyligen röstades igenom av riksdagen föreslås en sänkning av dieselskatten från och med 1 juli nästa år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen