Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 29 mars 2019

  Experten: Så undviker du dieselstölder

  Det är inte alltid lätt att komma åt problemen med stölder av diesel, men enligt Hampe Mobärg, VD på Maskinentreprenörerna så finns det mycket man kan göra som privatperson.

  – Man måste utnyttja den moderna tekniken som finns i dag, säger han.

   Hampe Mobärg är VD för maskinentreprenörerna som jobbar med flera olika initiativ för att få bukt med dieselstölder. Arkivbild.
  Hampe Mobärg är VD för maskinentreprenörerna som jobbar med flera olika initiativ för att få bukt med dieselstölder. Arkivbild. FOTO: Mostphotos/Maskinentreprenörerna

  Dieselstölderna ökade under 2018 och trots höga siffror menar Maskinentreprenörerna att det är ännu fler fall då det finns ett stort mörkerantal.

  – I undersökningar vi gjorde för två år sedan så var det bara 48 procent av våra medlemmar som anmälde dieselstölder. Man kände inte att det var värt tiden, säger Hampe Mobärg, VD för Maskinentreprenörerna.

  Hög självriskavgift

  En stor anledning till att få personer anmäler stölderna är att självriskavgiften hos många försäkringsbolag är hög.

  – I vissa fall kan det vara så att självrisken ligger på tio tusen kronor och förlusten från dieselstölderna brukar ligga på sex till sju tusen. Det är också svårt att beräkna den verkliga förlusten från stölderna av diesel då det tar mycket tid att fixa nytt drivmedel, anmäla, och kontrollera så inte tanken på maskinen förstörts i samband med stölden samtidigt som man hamnar efter i sitt arbete, säger Hampe Mobärg.

  Nu försöker bland annat Maskinentreprenörerna att föra en diskussion med försäkringsbolagen för att deras medlemmar ska få en rabatt på självrisken om man utför vissa åtgärder.

  – Saker som att man har rätt larmutrustning är till exempel en sak vi tycker borde kunna dra ner självriskkostnaderna, säger Hampe Mobärg.

  Använd modern teknik

  Maskinentreprenörerna uppmanar sina medlemmar att polisanmäla alla dieselstölder som man blir utsatt för även om man kan känna att det inte kommer leda någonstans.

  – Ofta är det ligor som åker runt till flera fastigheter och snor diesel. Om en person anmäler kan polisen säkra upp i närheten och rikta sina insatser enklare, säger Hampe Mobärg.

  Vidare menar även Maskinentreprenörerna att det är viktigt att använda den tekniken som i dag finns.

  – Lagarna har blivit klarare och snällare för privatpersoner som vill sätta upp kameror. Kameror, sirener, ljusanläggning, sändare och larm är alla viktiga. Det gäller att utnyttja all teknik som finns tillgänglig, säger Hampe Mobärg.

  Regelverket är efter

  Utöver tekniken understryker även Hampe Mobärg hur viktigt det är att polisen och tullen även får uppdaterat regelverk så att man kan komma åt de internationella ligorna när de smugglar ut godset ur landet.

  – Där är regelverket i dag lite efter. Tullen får till exempel bara hålla kvar en misstänkt last i 30 minuter sedan måste polisen ta över. Det är få poliser som hinner dit så snabbt och då får de misstänkta åka vidare, säger Hampe Mobärg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen