Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 29 maj

  Platta lastbilar ska bytas ut

  För att minska olyckorna och bränsleförbrukningen har EU beslutat att lastbilar med platt front ska bytas ut mot en mer rundad design.

   Den nya designen kommer bland annat ge bättre sikt för förare.
  Den nya designen kommer bland annat ge bättre sikt för förare. FOTO: PEM Motion GmbH

  EU har enats om att utseendet på lastbilar ska förändras. Den platta fronten ska ersättas av en mer avrundad design som ger lägre bränsleförbrukning och placerar föraren längre ifrån fordonets främsta punkt, rapporterar Ny Teknik.

  Anledningen till förändringen är att lastbilar är överrepresenterade i antalet dödsolyckor. Lastbilar är inblandade i hela 15 procent av alla dödsolyckor med fordon men utgör bara två procent av den totala fordonsflottan. Förhoppningen är att den nya designen ska hjälpa till med sikten för lastbilsförarna. För att få tillverkarna av lastbilarna med sig erbjuds möjligheten att förlänga dragbilarnas hjulbas.

  Nya designen tillåts nästa år

  Svenska Scania är positiva till den nya designen och moroten att få kunna förlänga hjulbasen.

  – Det här ger oss en viss flexibilitet i kombinationen dragbil och påhängsvagn. En längre hjulbas innebär att vi teoretiskt kan få en packningsyta för batterier, eller gas för gasfordon. Ett problem för gas- och elfordon har ju varit just räckvidd. Och om man tittar på elektrifierade motorvägar så kan utrymmet ge plats för en strömavtagare, säger Erik Dahlberg, chef för fordonslagkrav på Scania till Ny Teknik.

  Den nya designen sägs även sänka koldioxidutsläppen med fem procent. Från och med 2020 kommer den att tillåtas på europeiska vägar.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen