Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 20 juni 2013

  Entreprenör gräver guld med ny schaktmetod

  En ny schaktningsmetod innebär ett lyft för Flodaföretaget Nordlund Entreprenad.

  En ny maskin gör arbetet med att lägga ner kablar i marken både snabbare och effektivare.

  Spår i stället för grop

  Fler maskiner är på gång och företaget behöver anställa fler för att möta efterfrågan, skriver Lerums Tidning.

  Metoden kallas infratrenching och går ut på att göra ett smalt spår i marken för att lägga ner rör och kablar, i stället för att gräva en stor grop.

  – Vi jobbade med Ericson i Alingsås och lade fiber förra året. De gräver ju upp alla gator för att lägga ner ett litet rör. Det tyckte jag var dumt så vi tog fram en maskin som spårar upp asfalten. Sen körde vi en kedjegrävare där i, säger Johnas Nordlund på Nordlund Entreprenad.

  Biligare och effektivare

  Resultatet blev ett prydligt spår i marken där rören kunde läggas ner. Det var lätt att fylla igen och krävde mindre asfalt.

  Nästa steg blev att utveckla innovationen till en maskin som gjorde allt på en gång, med ett stort hjul med en sidoförskjutning.

  – Det blir en billigare schaktmetod både för oss och för kunderna. Vi kan lägga 200 meter rör om dagen, om inte mer. Schaktar vi på vanligt sätt hinner vi 40-50 meter, säger Johnas Nordlund till tidningen.

  Till toppen