Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 16 februari

  Entreprenad i topp: Har flest snabbväxande företag

  Entreprenadbranschen sticker ut med flest snabbväxande företag. Dock gäller det att veta när man ska satsa eller inte, säger Maskinentreprenörernas vd Anders Robertsson.

   Är man i en tillväxtfas med mycket investering är det rimligt med 10 procent i operativ marginal. Det har kunderna slutänden också nytta av, menar Maskinentreprenörernas VD Anders Robertsson.
  Är man i en tillväxtfas med mycket investering är det rimligt med 10 procent i operativ marginal. Det har kunderna slutänden också nytta av, menar Maskinentreprenörernas VD Anders Robertsson. FOTO: Per Emgardsson och Maskinentreprenörerna

  Dagens Industri utser varje år ett antal Gasellföretag. Av årets 847 företag är entreprenadbranschen ohotad etta med 31 procent av företagen på listan.

  Marcus Gustafssons företag blev exempelvis nummer 57 totalt med en omsättningstillväxt på 380 procent från 2016 till 2019 (se artikel intill).

  Maskinentreprenörernas vd Anders Robertsson är inte förvånad över att bygg- och entreprenadbranschen toppar listan:

  – Det finns en stor efterfrågan på våra företags kunskap och kapacitet både nu och framöver.

  Demografin påverkar

  Inte minst beroende på den demografiska utvecklingen, menar han. Även om allt fler jobbar i storstäderna vill inte alla bo där. Då ska det finnas möjlighet att både bo på andra orter och kunna pendla därifrån. Vilket ställer krav på infrastruktur som i sin tur betyder mer jobb och högre omsättning för maskinbranschen.

  – Den entreprenör som får ett eller två stora jobb kan skaffa sig maskiner och anställda för att klara av det. Och då kommer också en ökad tillväxt. Men det kräver också mod och riskvilja, för det är ju inte givet att det finns nya uppdrag sedan. Det ställer stora krav på affärsmässigheten.

  Växer successivt

  Många börjar i liten skala med en maskin de kör själva och växer sedan successivt. Men när företaget når tio till tolv anställda börjar man komma till den punkt när den som leder verksamheten sannolikt måste sitta mer bakom skrivbordet än i en förarhytt, menar Anders Robertsson:

  – Det där är en jätteutmaning för många. De måste våga investera i sig själva, i olika branschutbildningar och ledarskapskurser. Alternativt anställa en vd som kan driva företaget.

  Det är inte alla som har en sådan tillväxt som Marcus Gustafssons. Det är många faktorer som ligger bakom hur det går för det enskilda entreprenadföretaget, konstaterar Anders Robertsson:

  – Kompetensen är givetvis inte oväsentlig. Några har inte kontaktnätet. Sedan är det en fråga om tajming. Och riskvilja – något som kan både bygga upp och förstöra ett företag. Samt hur mycket kapital man har med sig in.

  Tvåsiffrig tillväxt

  Även om många företag lyckas med att ha en tvåsiffrig tillväxtprocent per år är det i regel sämre om man tittar på resultatet. Marginalen kommer sällan över några enstaka procent.

  – Är företaget i kraftig tillväxt, och som våra företag investera i nya dyra maskiner samt anställa och utbilda skickliga medarbetare, tycker jag att man borde ha en marginal som är tvåsiffrig. Samtidigt ska man vara medveten om att många i vår bransch kör med betydligt lägre marginal, möjligen främst mindre företag.

  Vad kan företagen göra för att få upp marginalen?

  – Vår bransch handlar mer om kompetens än om maskiner. Har du inte kunskapen att köra maskinen och vet hur du ska utföra ett uppdrag effektivt och med kvalitet spelar maskinen i sig ingen roll. Det är mycket viktigt att få kunderna att förstå hur betydelsefull kompetens är i vår bransch och att man måste få betalt för det. Många är lite för ödmjuka med sin kunskap och bjuder kunderna för mycket på den.

  ”En framtidsbransch”

  Totalt sett är det en framtidsbransch menar Anders Robertsson och hänvisar till en undersökning på ME-skolan i Örebro:

  – Där hade 90 procent fått jobb redan innan de gått ut skolan. Vilken annan bransch kan visa upp sådana siffror?

  Fakta: Detta är ett Gasellföretag

  • Begreppet Gasell skapades av den amerikanske fors­karen David Birch. Ett Gasellföretag är ett litet snabbväxande företag. Redan på 1980-talet kunde David Birch visa att det är dessa företag som skapar de flesta nya jobben.

  • För att utses till Gasellföretag av Dagens industri måste företaget uppfylla följande sju kriterier:

  1 En nettoomsättning som överstiger 10 miljoner kronor, enligt den senaste årsredovisningen.

  2 Minst tio anställda, enligt den senaste årsredovisningen.

  3 Minst fördubblat sin omsättning om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i den fyra­åriga undersökningsperioden.

  4 Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.

  5 Ha ett positivt samlat rörelseresultat för de fyra senaste räkenskapsåren.

  6 Vuxit organiskt I allt väsentligt, inte genom förvärv eller fusioner.

  7 Företagets finanser måste vara sunda.

  Källa: Dagens industri

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen