Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 29 mars

  Elva dieselstölder om dagen under 2018

  I snitt skedde elva stölder av diesel om dagen under 2018, visar siffror från Brå. Det är en ökning i jämförelse med 2017 och få av fallen klaras upp.

   Nya siffror från Brå visar att det i snitt skedde elva stölder av diesel per dag under 2018. Arkivbild.
  Nya siffror från Brå visar att det i snitt skedde elva stölder av diesel per dag under 2018. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Som ATL tidigare rapporterat ökade antalet dieselstölder under 2018 i jämförelse med 2017. Nu har Brottsförebyggande Rådet (Brå) kommit med slutgiltiga siffror för antalet anmälda dieselstölder från större fordon och fristående dieseltankar under 2018. Totalt anmäldes 3 939 stölder under förra året vilket är en ökning med 3,6 procent i jämförelse med 2017.

  Men Maskinentreprenörernas VD Hampe Mobärg tror att anmälningarna bara utgör toppen av ett isberg.

  – Vi vet sedan tidigare undersökning att mörkerantalet är stort. Jag tror det rör sig om dubbla antalet anmälda stölder. Många känner att det är hopplöst att anmäla eftersom chansen att tjuvarna åker fast eller döms är liten. Det är för riskfritt att stjäla diesel, säger Hampe Mobärg.

  Få brott klaras upp

  Enligt Brå:s statistik avslutas bara drygt tio procent av de anmälda fallen av dieselstöld.

  – Den största utmaningen vi har är att hitta förövarna snabbt. Det är ofta så att vi hittar dem i ett senare skede och då är bevisningen mycket svårare, framför allt när det gäller stulen diesel som säljs vidare. Det bästa är om vi lyckas ta dem på bar gärning, sa Marcus Lindh på polisens nationella trafiksäkerhetsgrupp sist ATL pratade om problemet.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen