Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juli 2017

  Eftertraktad fastighet ute på marknaden

  Ett stort stycke av Skånes bättre jordar går till försäljning den 1 september. Redan nu är intresset stort.

   Fredriksros huvudbyggnad är modest men marken den ligger på eftertraktad. Det kan bli budgivning på klass 9-jorden.
  Fredriksros huvudbyggnad är modest men marken den ligger på eftertraktad. Det kan bli budgivning på klass 9-jorden. FOTO: Skånegårdar

  Norr om Lund samt en mil in från Öresundskusten finns nu en sammanhållen gård på 110 hektar till salu. Gården Fredriksro är platt som ett salsgolv och ligger en sammanhållen rektangel i ett av de mest intensiva växtodlingsområdena i Sverige.

  Utgångspriset är 52 miljoner kronor.

  Jorden är klass 9 vilket i norra Skåne ger en prisbild runt 300 000 kronor per hektar. Men här är den värderad till cirka 425 000 kronor och beskrivs som ”svartmylla på lerbotten”.

  Skiftena är mellan 200 och 700 meter långa och väldränerade.

  – Det är en klass 9-jord som ligger strax intill klass 10-jordar i ett starkt växtodlingsområde med många aktörer. Och det är väldigt god arrondering, berättar Ann Knutsson, ansvarig mäklare på Skånegårdar.

  Intresseanmälningar redan inne

  Man kan lägga anbud ända fram till 1 september och det har redan kommit in intresseanmälningar. Hur många vill inte Ann Knutsson avslöja.

  – Det pågår ingen aktiv budgivning men det är ett tiotal som varit på visning och tittat på gården. Och vi har fortfarande visningar. Det är möjligt att det efter den 1 september blir en budgivning, säger hon.

  Överstiger intresseanmälningarna 52 miljoner kronor?

  – De ligger där omkring.

  Höga priser på Lundaslätten

  Till gården hör ett präktigt stenhus från slutet av 1800-talet med boytan 300 kvadratmeter samt några ekonomibyggnader, bland annat en loge med torkanläggning och en lagringskapacitet på 500 ton.

  Vilka som visat intresse är naturligtvis inte officiellt. Men rent generellt brukar det vara expansiva lantbruksföretag mellan 300 och 700 hektar snarare än de historiska godsen. Eftersom arealen är väl samlad kan den dra till sig spekulanter flera mil bort.

  Just Lundaslätten samt Söderslätt och Österlen är regioner i Skåne där priserna brukar dra iväg.

  – I vissa områden på Österlen är det för tillfället väldigt höga priser, berättar Ann Knutsson.

  Skälet är lite lättare jordar med specialodlingar.

  LÄS MER: Sjöberg säteri såltPREMIUM: Därför är fastighetspriserna maxade

  Relaterade artiklar

  Till toppen