Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 17 januari

  Ecolog såg en chans att växa under pandemin

  Första halvåret var tufft för Ecolog. Men sedan september är det full fart på tillverkningen. Bolagets vd Anders Gustafson blickar mot framtiden med tillförsikt.

   Med strikta regler, färre besökare och många rullar med avspärrningstejp har Ecolog gjort vad man kunnat menar vd Anders Gustafson.
  Med strikta regler, färre besökare och många rullar med avspärrningstejp har Ecolog gjort vad man kunnat menar vd Anders Gustafson. FOTO: Eco Log

  När pandemin slog till i början av förra året stängde flera av Ecologs viktigaste exportländer ned och beställningarna sjönk genast och rejält. Men i augusti kunde skogsmaskinstillverkaren i Söderhamn se en vändning. Från september var det full produktion, och vd Anders Gustafson ser fortfarande inga tecken på att efterfrågan på bolagets maskiner mattas av.

  Beror det på tappet under våren?

  – Visst kan det finnas en sådan effekt. Men jag vill också tro på ett underliggande resultat av vårt långsiktiga arbete.

  Ecolog har klarat sig bra när det gäller coronasjuka medarbetare.

  – Vi har inte haft någon smittspridning på företaget och bara ett fåtal som bekräftat blivit sjuka, säger Anders Gustafson.

  Med strikta regler, färre besökare och många rullar med avspärrningstejp har Ecolog gjort vad man kunnat menar han.

  – Vi har satt upp markeringar vid kaffeautomaterna, spritt ut raster och luncher så att så få som möjligt ska samlas där och haft många informationsmöten och där understrukit vikten av att hålla i, det är så lätt att falla in i gamla mönster.

   Ecologs vd Anders Gustafson.
  Ecologs vd Anders Gustafson. FOTO: Eco Log

  ”Den här pandemin värre än allt annat”

  Men på verkstadsgolvet krävs det i bland att personalen hjälps åt i monteringsarbetet.

  – Då ser vi till att man jobbar med samma person i största möjliga utsträckning.

  Anders Gustafson har haft chefspositioner på olika företag i 25 år. Så det är inte första gången det är oro i omvärlden skapar spänning.

  – Jag var med under finanskrisen, IT-kraschen och Sars-epidemin till exempel. Men den här pandemin är värre än allt annat i och med att den kan bli så ödesdiger. Dels ur ett hälsoperspektiv på det personliga planet. Dels ur ett ekonomiskt perspektiv där hela världsekonomin påverkas.

  Men nu hoppas han att smittläget stabiliserar sig inom en inte allt för avlägsen framtid.

  – Jag tror att pandemin lugnat ned sig till sommaren. Den är nog inte över men förhoppningsvis under kontroll när hälften av oss är vaccinerade och värmen och luftfuktigheten också hjälpt till fått ned spridningen.

  Ecolog har också använt den, ur produktionssynvinkel, lugnare våren till att växa. I april införlivades Gremo och i början av december skördaraggregatstillverkaren SP Maskiner.

  – Många har undrat hur vi tänker när vi gör något sådant i dessa tider. Men vi vände på det – vi såg en bra möjlighet och ett bra tillfälle när det var lite mindre att göra. Och vi har fått mycket positiv feedback, både externt och internt att vi gör något framåtriktande.

  Anders Gustafson har också varit engagerad i Swedish Forestry Expo som i mitten av december bestämde sig för att flytta fram mässan från juni i år till slutet av april 2022.

  – Det känns helt rätt. En mässa är mycket möten mellan människor, och då fungerar det inte om det finns några restriktioner. Men till 2022 är det inget som tyder på att de ska vara kvar.

  ”Min coronalärdom”:

  – Att videomötena har kommit för att stanna. Vi kommer nog att resa kanske 30 till 40 procent mindre jämfört med innan pandemin även när den är över. Främst gäller det korta, ofta återkommande resor till styrelsemöten och liknande.

  – Men resor till kunder ska vi fortsätta med, där går det inte ersätta det personliga mötet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen