Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 14 juni 2019

  Dyrare olja höjer dieselpriset

  Priset på olja rusade under torsdagen efter en misstänkt attack mot två oljetankfartyg i Omanbukten. Men attackerna bedöms inte påverka drivmedelspriserna avsevärt.

   USA:s utrikesminister Mike Pompeo anklagar Iran för att stå bakom torsdagens attacker mot två oljetankfartyg i Omanbukten.
  USA:s utrikesminister Mike Pompeo anklagar Iran för att stå bakom torsdagens attacker mot två oljetankfartyg i Omanbukten. FOTO: Michael Gross/US Department of S

  Under torsdagen inträffade en attack mot två oljetankfartyg i Omanbukten, bara knappa månaden efter att fyra oljetankfartyg saboterades i samma region. USA anklagar nu Iran för att stå bakom torsdagens attacker.

  – Det är USA:s bedömning att den islamiska republiken Iran är ansvarig för attackerna som inträffade i Omanbukten, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo till CNN.

  Oro över oljelagret

  Priset på olja steg med fyra procent efter attackerna, men trots det tror Johan G Andersson, VD på Svenska Petroleum- och biodrivmedelinstitutet (SPBI), inte att priserna inte kommer att skjuta i höjden.

  – Under de senaste tre veckorna har priserna sjunkit med 15 procent och under gårdagen steg priset med fyra procent, så det är fortfarande ett lägre pris. I går stärktes även kronan gentemot dollarn vilket också gör att priserna håller sig nere, säger han.

   Under fredagen steg priserna på HVO-100 och diesel med 10 öre per liter.
  Under fredagen steg priserna på HVO-100 och diesel med 10 öre per liter. FOTO: Mostphotos

  I nuläget vet man inte hur omfattande skadorna av attackerna är och SPBI menar att det kan bli högre priser ifall attackerna orsakar större logistiska problem i området.

  – Just det området som blev attackerat är ett av de största och viktigaste områdena för oljehandeln i världen, så skulle det bli stora problem där under en längre period kommer drivmedelspriserna att påverkas, säger Johan G Andersson.

  Mindre höjning

  Under fredagen höjdes priserna på diesel och HVO-100 med 10 öre per liter och det nya riktpriset på diesel ligger nu på 15,89 kronor per liter. Det nya priset på HVO-100 ligger nu på 16,81 kronor per liter. Prishöjningen ligger dock enligt bedömare i nivå med vad som brukar ske sommartid då efterfrågan på drivmedel ökar.

  – Det sker alltid en ökning i pris under sommaren då efterfrågan på drivmedel ökar på grund av bilsemestrar och så. Nu har vi fortfarande en nedåtgående trend då det fortfarande finns en oro över ett handelskrig mellan USA och Kina, säger Johan G Andersson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen