Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 13 februari 2019

  Dyrare drivmedel och förslag på högre skatt

  Under onsdagen höjdes priset på bensin, diesel och HVO-100 med 10 öre/liter vardera. Miljöminister Isabella Lövin har även förslagit att bensinskatten ska höjas årligen igen.

   Riktpriset för diesel har nu passerat 16-kronorsgränsen.
  Riktpriset för diesel har nu passerat 16-kronorsgränsen. FOTO: Mostphotos

  Priserna för drivmedel fortsätter att stiga och under onsdagen höjdes priset för 95-oktanig bensin med 10 öre/liter. Det nya riktpriset på bemannade mackar är nu 14,99 kronor/liter.

  Även dieseln och HVO-100 höjdes med 10 öre/liter. Det nya riktpriset för diesel har nu passerat 16-kronorsgränsen och ligger på 16,04 kronor/liter. Riktpriset för HVO-100 är efter dagens höjning 16,76 kronor/liter.

  Årlig skattehöjning

  Under den korta perioden som M- och KD-budgeten gällde så togs den högre automatiska höjningen av bränsleskatten bort men nu när den budgeten stryks så säger miljöminister Isabella Lövin att den kommer att återinföras.

  Det innebär att drivmedelspriserna varje år höjs med ytterligare två procent utöver konsumentprisindex.

  – Vi måste jobba både med piska och morot. Klimatkrisen kommer att drabba alla, fattig som rik. Torkan och bränderna i somras drabbade inte minst landsbygden och bönderna. Vi måste klara av omställningen på ett socialt hållbart sätt, sa Isabella Lövin i SVT:s Agenda i söndags.

  Relaterade artiklar

  Till toppen