Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 30 augusti 2017

  Drivex framgångssaga - ökat vinsten med 80 procent

  Edsbyn.

  Att redskapstillverkaren Drivex köpte tillbaka företagets säljbolag från Engon och Mählers 2015 har kraftigt förstärkt omsättningen. Och vinsten har ökat med 80 procent.

   Lars Lindgren, vd Drivex Edsbyn,.
  Bild 1/2 Lars Lindgren, vd Drivex Edsbyn,. FOTO: Per Österman
   Om man är en liten spelare med många konkurrenter måste man ha koll på kostnaderna. Lars Lindgren, vd Drivex Edsbyn, vid ploglagret inför nästa säsong.
  Bild 2/2 Om man är en liten spelare med många konkurrenter måste man ha koll på kostnaderna. Lars Lindgren, vd Drivex Edsbyn, vid ploglagret inför nästa säsong. FOTO: Per Österman

  2013 omsatte Drivex, som tillverkar av traktorredskap, cirka 61 miljoner kronor. År 2016 var omsättningen 114 miljoner samtidigt som man gjorde en hälsosam vinst efter finansnetto på 11 miljoner kronor.

  – Omsättningen i år kommer att bli ännu större, konstaterar Drivex vd Lars Lindgren.

  I södra Norrlands inland finns ett kluster lönsamma och framgångsrika verkstadsmekaniska bolag. Drivex, som ligger i Edsbyn, Hälsingland, är ett. Plogtillverkaren Mählers i Rossön, Jämtland, ett annat.

  Samarbetet upplöstes

  År 2007 köpte Mählers Drivex försäljningsbolag medan själva produktionen fortsatte i det självständiga Drivex Mekaniska. Syftet med affären var att få ett helt plogsortiment i ett försäljningsbolag, Mählers lastbilsplogar och Drivex traktor- och hjullastarplogar.

  Bakom affären stod Stig Engström som äger rototilttillverkaren Engcon i Strömsund, Jämtland.

  Alla tre bolagen är framgångsrika inom respektive bransch.

  Idén med ett gemensamt försäljningsbolag var god men praktiken inte lika bra. År 2015 upplöses samarbetet och Drivex tog tillbaka försäljningen av de egna produkterna. Omsättningen ökade omedelbart med 40 procent och vinsten med cirka 80 procent.

  Är hemlighetsfulla

  Vd Lars Lindgren och delägaren Tomas Gunnarsson är hemlighetsfulla när ATL besöker företaget i Edsbyn.

  Konkurrensen är hård inom segmentet traktor- och hjullastarredskap och man vill inte avslöja marknadsandelar och produktionsmetoder. Företag som Aebi-Schmidt i Östergötland, Norje i Blekinge och UFO i Västerbotten är kompetenta konkurrenter. Samtidigt som Drivex frigjordes från Mählers 2015 fusionerades UFO med Götene CE utanför Skara. Vilket antyder en begynnande strukturrationalisering inom segmentet.

  Vem som är störst är svårt att säga. Men alla vill bli nationella spelare.

  Företagen skiljer sig dock åt.

  Finurligt styrsystem

  Drivex har utvecklat ett komplett plogsystem för traktorer med frontplog (vik eller diagonal), hyvelblad, sidoplog och sandspridare. Allt kontrolleras med ett finurligt styrsystem som bland annat lyfter samtliga enheter när backen läggs i.

  Drivex naturliga hemmamarknad har hittills varit Norrland.

  – Men vi vill växa i hela Sverige, säger vd Lars Lindgren.

  Den goda konjunkturen gör att efterfrågan är hög, framför allt av plogutrustning i stadsmiljö där vikplogens alla möjligheter tas till vara.

  Drivex historia är stormig.

  Under många år levde företaget som underleverantör åt ÖSA i grannbyn Alfta. Under krisen i början av 90-talet gick många företag i regionen omkull men Drivex reste sig som fågeln Fenix ur askan och påbörjade redskapstillverkningen.

  Har överlevt

  Sträng kostnadskontroll och minutiös kvalitetskontroll har gjort att de överlevt det senaste årtiondets turbulens.

  Frågan vilka nya produkter som ligger på ritbordet besvaras med en norrländsk tystnad. Och under fotograferingsrundan efter intervjun fick inte ATL:s utsände avbilda valda delar av produktionen. Det bör alltså finnas ett och annat i pipeline.

  Engcon har behållit en 20 procentig ägarandel i Drivex som tillverkar de grävskopor som bär Engcons varumärke.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen