Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 20 juni 2019

  Dieselpriset höjdes på torsdagen

  På torsdagen höjdes priset på diesel med tio öre och säljs nu på bemannade mackar för 15,99 kronor litern. Även HVO 100-priset höjdes.

  FOTO: Mostphotos

  Den senaste månaden har priserna på drivmedel sjunkit kraftigt efter att ha legat på höga nivåer under mitten slutet av maj. Som högst såldes diesel för 16,99 kronor litern till företagskunder och bensinen 17,14 kronor litern. Senast priserna nådde liknande nivåer var i början av oktober förra året.

  Årlig höjning i maj

  Flera faktorer har påverkat prisförändringarna, som ATL tidigare har rapporterat om. Det höga priset i mitten av maj och den följande sänkningen berodde enligt Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet (SPBI) på att det globala råoljepriset och förändringar i kronans värde gentemot dollarn.

  – Först hade vi den årliga höjningen i slutet av april och i maj då bilsemestersäsongen börjar. Då höjs priserna för att efterfrågan på just olja blir högre, sa Johan G Andersson, VD på SBPI, då till ATL.

  Spänningar mellan USA och Iran

  Efter att USA:s president Donald Trump rev upp det så kallade kärnavtalet med Iran har även sanktioner mot Irans oljesektor, som står för i princip all landet ekonomiska tillväxt, införts.

  Under förra veckan skedde två attacker mot oljetankers i Omanbukten, något som Donald Trumps administration gav Iran skulden för. Den händelsen fick oljepriset att öka något. Spänningarna mellan de två länderna har fortsatt och efter nyheten om att Iran skjutit ner en amerikansk drönare steg oljepriset med ytterligare knappt 3 procent på onsdagen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen