Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 4 juni 2019

  Därför störtdyker priserna på drivmedel

  Starkare krona, lågt råoljepris och mindre efterfrågan gör att priserna på drivmedel sjunker. Dieseln har sjunkit med mer än en krona per liter under en treveckorsperiod.

   Riksdagen beslutade på tisdagen om en tillfällig sänkning av drivmedelsskatterna.
  Bild 1/2 Riksdagen beslutade på tisdagen om en tillfällig sänkning av drivmedelsskatterna. FOTO: Mostphotos
  Bild 2/2 FOTO: Mostphotos

  Efter att ha nått rekordnivåer i början av maj har priserna på drivmedel störtdykt den senaste veckan. För dieselns del var det mer än en krona billigare att tanka på fredagen än vad det var den 21 maj.

  Flera effekter som tar ut varandra

  Förklaringen till det höga priset i maj och till det fallande priset nu kan enligt Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet (SPBI) förklaras av flera drivkrafter i världen: Det globala råoljepriset, kronans värde gentemot dollarn och förändrad efterfrågan.

  – Först hade vi den årliga höjningen i slutet av april och i maj då bilsemestersäsongen börjar. Då höjs priserna för att efterfrågan på just olja blir högre, säger Johan G Andersson, VD på SBPI.

  I mitten av maj nådde dessa sin spets då efterfrågan var stor och priset på råoljan låg på 70 dollar per fat, samtidigt som kronan var svagare mot dollarn.

  – De tre effekterna blev extrema ihop och bidrog alla till högre pris. Nu har det i stället skiftat, då priset på råoljan har sjunkit från 70 till dagens 60 dollar per fat. Det beror mycket på att just Kina och USA har fortsatta handelsdispyter och avvaktar med att handla. De båda länderna står för en väldigt stor del av efterfrågan, säger Johan G Andersson.

  Samtidigt har kronan stärks de senaste veckorna och dagens pris går en dollar för 9,42 kronor vilket är drygt 20 öre billigare än var det var under mitten av maj då en dollar kostade 9,65 kronor.

  – De två effekterna, starkare krona och lägre pris, tar ut prisökningen på grund av efterfrågan som kommer i samband med bilsemestersäsongen, säger Johan G Andersson.

  Svårt att sia om framtiden

  Hur sommaren blir är det dock svårt att spå. Mycket hänger på USA:s och Kinas handelskrig och om det kommer att eskalera eller svalna av. Men just nu ligger priserna på drivmedel för till exempel diesel på ungefär samma pris som under samma tidsperiod förra året.

  På tisdagseftermiddagen beslutade riksdagen att tillfälligt sänka drivmedelsskatten. Sänkningen träder i kraft den 1 juli och gäller året ut.

  Relaterade artiklar

  Till toppen